Nytt håp for Villa Grande

Jørgen Kosmo kan kunsten å lytte. I går sa han nei, i dag sier han tja. Det er en god nyhet for alle som ønsker at Villa Grande skal bli et holocaustsenter. Og etter hvert er vi mange som ønsker det.

  • Uttrykt på en mer departemental måte: Arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo meddelte Dagbladet i går at etableringen av et internasjonalt holocaustsenter er i regjeringens interesse. Spørsmålet er hvor det skal ligge. Villa Grande er en spesiell eiendom. Departementet skal nå nedsette en gruppe som skal vurdere ulike løsninger. Utredningen skal skje i løpet av sommeren, og saken vil bli forelagt Stortinget i 2001 i forbindelse med budsjettbehandlingen - med «et opplegg til løsning».
  • Tidligere har tre politiske partier, KrF, Sp og SV, sendt ut positive signaler. Etter at Dagbladets kulturredaktør reagerte onsdag og professor Bernt Hagtvet skrev et skarpt innlegg i Aftenposten torsdag, er det godt håp om at også Arbeiderpartiet legger ryggen til og gjør et gjennombrudd.
  • Det vakte sterke reaksjoner fra mange gode hold da Kosmo 9. mai i Vårt Land kunngjorde at Villa Grande skulle selges til boligformål. Som om ikke millionærene i Norge kan bygge sine egne boliger.

«Det finnes ikke penger,» sa Kosmo med henvisning til de 200 millioner kroner det vil koste å skape et senter for forskning og bekjempelse av folkemord i Vidkun Quislings gamle villa på Bygdøy.

  • Det har sikkert strømmet inn noen millioner i statskassa siden tirsdag. Men det er selvsagt ikke penger som er forklaringen på den gledelige nyheten. Regjeringen i landet som så gjerne vil spille rollen som fredsfyrste, har skjønt at den har en god sak mellom hendene: Med Nobelinstituttet på Drammensveien, et fredssenter på Vestbanen og et holocaustsenter på Bygdøy kan Norge framstå som en symbolsk tungvekter på arenaen. Det er i hvert fall symbolsterkt om boligen til Quisling, det mennesket som ga verden et nytt ord for forræder, blir et internasjonalt sentrum i arbeidet mot forræderi mot menneskeheten.
  • Det er som kjent ingen skam å snu i tide. Vi gleder oss over at Kosmo i går sa til Dagbladet:

- Vi skal sørge for at noe står, og at det står godt!