Nytt klasseskille

Mangelen på god boligpolitikk skaper et skille mellom dem som er inne på boligmarkedet og dem som ikke kommer inn.

Nytt klasseskille
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I landets hovedstad blir det stadig vanskeligere, for ikke å si umulig å komme seg inn på boligmarkedet. Også i andre større byer og tettbebygde områder i landet stiger boligprisene til himmels. Fagforbundet krever at kommunene tar større ansvar, at Husbanken styrkes og at leieprisene reguleres.

I etterkrigstida var det tverrpolitisk enighet om at alle skulle kunne eie sin egen bolig. Akutt boligmangel førte til en storsatsing. Kommuner samarbeidet med boligbyggelag og Husbanken om å bygge boliger i stor skala. I dag ser vi boligpriser som igjen har løpt løpsk, både på eie- og leiemarkedet. Situasjonen er i ferd med å skape et nytt klasseskille, mellom dem som er inne på boligmarkedet og dem som ikke kommer inn.

Det er ikke bare ungdom som sliter. Innvandrere, enslige, skilte, rusmisbrukere og lavlønte har alle problemer med å rekke opp til boligprisene. Det samme har mange andre. Hva skjedde med den rettferdige boligpolitikken? Stortingsmelding 76 fra 1972 slo fast at husleia ikke skulle overstige 20 prosent av en industriarbeiderlønn. En fornuftig tanke - helt til 80-tallet kom. Liberalisering og innstramminger av Husbankens rammevilkår ga en dramatisk endring av norsk boligpolitikk. Willoch-regjeringa fjernet prisreguleringa og la den politiske styringa på hylla. Boligsektoren ble forvandlet til et boligmarked.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer