«Mary and George»:

Nytt kongedrama: - En forbannelse

Ny miniserie tar for seg den sjokkerende historien om en mor og hennes sønn som forførte, erobret og nesten ødela hele kongeriket England.

UTROLIG: Hvis du trodde dronning Elizabeths tid var fylt med intriger og skandaler, så er det bare blåbær mot det som skal ha foregått i og utenfor senga til kong Jakob I. Video: Starz Vis mer
Publisert

I midten av desember var det duket for den aller siste episoden av Netflix-suksessen «The Crown». Gjennom seks sesonger fulgte et globalt publikum dronning Elizabeth i hennes regjeringstid, rammet inn av historiske hendelser og personer, pomp, prakt og store doser drama.

Men selv om både «The Crown» og dronning Elizabeth selv nå er et avsluttet kapittel, er det ingen grunn til å henge med hodet.

Et nytt kongelig TV-drama er nemlig under oppseiling der stikkordene er kjærlighet og forbudt begjær, makt og mord.

«Englands kjekkeste mann»

Periodedramaet «Mary & George» er inspirert av den utrolige historien om Mary Villiers, som formet sin vakre og karismatiske sønn George til å erobre soverommet til kong Jakob I og bli hans allmektige elsker.

AMBISIØS OG MAKTGLAD: Julianne Moore spiller hovedrollen som Mary Villiers, som via sin sønn ble grevinne av Buckingham. Foto: Starz
AMBISIØS OG MAKTGLAD: Julianne Moore spiller hovedrollen som Mary Villiers, som via sin sønn ble grevinne av Buckingham. Foto: Starz Vis mer

Da Mary Villiers lavadelige ektemann døde i 1606, sto hun pengelens tilbake. Men den ambisiøse og maktsyke Mary så et enormt potensial i sin 14 år gamle sønn. Hun skaffet midlene til å sende ham til Frankrike for utdannelse til et liv ved hoffet.

George Villiers lærte å danse elegant, han ble en dyktig fekter og mestret det franske språk - essensielle egenskaper for en plass i det engelske høysamfunnet på begynnelsen av 1600-tallet.

Det skadet heller ikke at han av flere ble beskrevet som «den kjekkeste mannen i England».

ETTERTRAKTET: Nicholas Galitzine fyller rollen som George Villiers, mannen som sjarmerte kongen fullstendig i senk. Foto: Starz
ETTERTRAKTET: Nicholas Galitzine fyller rollen som George Villiers, mannen som sjarmerte kongen fullstendig i senk. Foto: Starz Vis mer

Mary hadde høye ambisjoner for sønnen sin - og ikke minst for seg selv. Som Julianne Moore (Mary) sier til Nicholas Galitzine (George) i teasertraileren:

- Hvis jeg var en mann og jeg så ut som deg, så hadde jeg hersket over hele jævla planeten!

Elsket menn

Under en jakt i Northamptonshire i 1614, fikk Mary omsider introdusert George for kong Jakob I. Et møte som skulle få enorme følger.

Jakob I (1566-1625) ble den første monarken som hersket over både England, Skottland og Irland samtidig. Han var gift med Anna av Danmark (1574-1619) - ekteskapet mellom dem ble bekreftet da de begge møttes første gang i Oslo i 1589 - og utad tordnet han mot homoseksualitet.

Like fult var det en dårlig skjult hemmelighet at kongen var svak for unge kjekkaser. Eller som Mary Villiers beskriver ham i seriens trailer:

- Så «cockstruck» at det er som en forbannelse.

TREKANTDRAMA: Før mor og sønn Villiers gjorde sin entre, var det jarlen av Somerset (Laurie Davidson) som var inne i varmen hos kong Jakob I (Tony Curran). Dronning Anna (Trine Dyrholm) hadde ikke mye hun skulle ha sagt. Foto: Starz
TREKANTDRAMA: Før mor og sønn Villiers gjorde sin entre, var det jarlen av Somerset (Laurie Davidson) som var inne i varmen hos kong Jakob I (Tony Curran). Dronning Anna (Trine Dyrholm) hadde ikke mye hun skulle ha sagt. Foto: Starz Vis mer

Her gjenstår det å se hva som blir den norske oversettelsen av «cockstruck» når serien foreligger med norsk teksting.

Ifølge Urban Dictionary kan det være en passende beskrivelse av hvor oppsatt man er på sex etter å ha hatt seg med en mester i faget. Men det er også en beskrivelse av den følelsen man kan sitte igjen med etter å ha sett en veldig stor k*k.

Anyways …

Hemmelige ganger og kjærlighetsbrev

Uten at vi skal henge oss for mye opp i betydningen, tok det ikke lange tida etter det første møtet før Mary hadde lyktes med å få sønnen trygt plassert i senga til den 25 år eldre Jakob.

Kongen ble raskt hodestups forelsket i den høye, mørke og kjekke ungsauen.

ELSKERE: Etter to problemfylte forhold med menn, fant kong Jakob I (t.v.) lykken hos George Villiers. For monarkens del varte kjærligheten livet ut.
ELSKERE: Etter to problemfylte forhold med menn, fant kong Jakob I (t.v.) lykken hos George Villiers. For monarkens del varte kjærligheten livet ut. Vis mer

Paret hadde en hemmelig gang mellom soverommene sine, og de sendte hverandre brev der kongen kalte elskeren for «søte barn» og «hustru».

Men skal vi tro historikere og serieskapere så må du ikke la deg lure av den rosa skyen. For i bakgrunnen trakk Mary Villiers nådeløst i trådene.

Maktspill om tronen

Gjennom å forføre kongen og bli hans favoritt og nærmeste rådgiver, bygget George Villiers (og Mary Villiers) seg raskt opp til å bli de rikeste, mest titulerte og innflytelsesrike aktørene på maktens spillbrett det engelske hoffet noensinne hadde sett.

På rekordtid jobbet George Villiers seg gjennom den ene adelsutmerkelsen etter den andre, før han i 1623 ble jarl av Coventry og hertug av Buckingham. Han ble den høyest rangerte adelsmannen utenfor kongefamilien, noe som også kom hans mor til gode.

STIVE SMIL: Det skal ikke stå på pomp og prakt i «Mary and George». Foto: Starz
STIVE SMIL: Det skal ikke stå på pomp og prakt i «Mary and George». Foto: Starz Vis mer

Mary Villiers selv lå ikke på latsida. Hun giftet seg opp i gradene, bestakk politikere, samarbeidet med kriminelle og klorte seg hele veien inn til hjertet av etablissementet som hun gjorde til sitt eget.

Samtidig som mor og sønn ifølge serien planla, forførte og drepte for å kunne erobre hoffet, truet spanjolene med invasjon. Opprørere tok til gatene for å fordømme kongen.

Maktspillet om England var i gang.

Oscar-vinner med nese for film

«Mary & George» er inspirert av Benjamin Woolleys sakprosabok «The King’s Assasin» fra 2017 og består av totalt sju episoder.

I rollen som den ambisiøse og makthungrige Mary Villiers, finner vi Julianne Moore (63). Hun er en av vår tids mest hyllede skuespillerinner, som etter fire nominasjoner vant Oscar for «Still Alice» i 2015.

FLERE ROLLER: I tillegg til å spille hovedrollen, er Julianne Moore eksekutiv produsent for «Mary and George». Foto: NTB Scanpix
FLERE ROLLER: I tillegg til å spille hovedrollen, er Julianne Moore eksekutiv produsent for «Mary and George». Foto: NTB Scanpix Vis mer

I et intervju med talkshow-kongen Graham Norton i forkant av Oscar-seieren, avslørte Moore at hun kunne lukte hvilken av hennes filmer fansen likte best.

- Hvis det er en college-student så er det «The Big Lebowski». Middelaldrende kvinner liker «The Hours» og homofile menn elsker «Far From Heaven», fleipet hun.

Ut mot sexistisk aldring

I tillegg til «Mary & George», har Moore nylig vært å se som forførende og manipulerende i «Sharper» (2023). 23. februar blir hun å se i samspill med Natalie Portman i det psykologiske dramaet «May December» på norske kinoer.

Moore har de siste åra slått stadig sterkere tilbake mot aldershysteriet i Hollywood. 63-åringen mener det er sexistisk å forvente at kvinner skal «eldes grasiøst» på lerretet.

- Finnes det en ugrasiøs måte å eldes på? Vi har selvfølgelig ikke noe alternativ, sa Moore i et intervju med As If i 2021.

STJERNE-DUO: Natalie Portman og Julianne Moore spiller hovedrollene i Todd Haynes film «May December». Foto: Ymer Media AS
STJERNE-DUO: Natalie Portman og Julianne Moore spiller hovedrollene i Todd Haynes film «May December». Foto: Ymer Media AS Vis mer

Oscar-vinneren mener folk må akseptere at det å bli eldre er helt naturlig.

- Det er en del av den menneskelige tilstanden. Så hvorfor snakker vi alltid om det som om det er noe vi har kontroll over?

Drømmeprinsen

George Villiers spilles av den britiske kjekkasen Nicholas Galitzine (29), som ikke akkurat er uerfaren med snobbete roller.

Galitzine slo gjennom som drømmeprins i Amazon-musikalen «Askepott» (2021) og smeltet pikehjerter i «Purple Hearts» (2022), før han spilte skeive prins Henry i «Red, White and Royal Blue» (2023).

MAKT OG BEGJÆR: Julianne Moore, Nicholas Galitzine og Tony Curran i en scene fra «Mary and George». Foto: Starz
MAKT OG BEGJÆR: Julianne Moore, Nicholas Galitzine og Tony Curran i en scene fra «Mary and George». Foto: Starz Vis mer

Ellers ser vi skotske Tony Curran (54) som Jakob I, mens danske Trine Dyrholm (51) tolker Anna av Danmark.

Miniserien får premiere i 2024. Eksakt dato er ikke satt ennå, ei heller hvor og når den blir tilgjengelig for nordmenn. Inntil videre vil den være tilgjengelig på Sky Atlantic (Storbritannia, Irland, Tyskland og Italia) og Starz (USA og Canada).