Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

EU

Nytt liv av coronaen

EU fikk corona. Nå må Angela Merkel få pasienten frisk igjen.

MERKELIG: Merkel ble frisk igjen da pesten kom til Europa. Nå skal hun reise kjerringa for EU. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
MERKELIG: Merkel ble frisk igjen da pesten kom til Europa. Nå skal hun reise kjerringa for EU. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel har fått nytt politisk liv av corona-epidemien. Nå - trolig helt på tampen av sin karriere - står hun overfor sitt livs oppgave. Hun skal blåse liv, håp, og tro inn i et EU som ble lamslått da coronaen veltet inn over Europa. Denne uka overtok Tyskland presidentskapet i EU. I et halv år, fram til nyttår, er Merkel også den formelle sjefen i EU. Det er godt. For EU trenger en sterk motor i coronaens tid.

Meningsmålinger viser at EU ble irrelevant for unionens innbyggere da viruset kom til Europa. Solidariteten glimret med sitt fravær, alle syntes å ha nok med seg selv. Det var nasjonalstatene som måtte ta ansvaret da epidemien herjet på sitt verste, og helsevesenet i land som Italia, Spania, Storbritannia, og til en viss grad Frankrike, var på knærne. Da var EU fraværende.

Nå er det Merkels oppgave å demonstrere unionens relevans for innbyggere som har blitt skeptiske, og medlemsland som er komfortable med nasjonalstatens nye relevans. Stikkordet er solidaritet. Solidaritet i coronaens tid, akkurat det som manglet da pesten kom. Fraværet av solidaritet skal erstattes av håndfast solidaritet. Faktisk så håndfast som det kan bli. Cash.

I vinter framsto Merkel som irrelevant. Hun var gårsdagens kvinne, som hadde gått av som partileder for det kristelig-demokratiske partiet, og hun hadde sagt at hun ikke ville fortsette som kansler etter valget til neste år. Hun skulle bare administrere seg selv ut av maktens korridorer, kunne det virke som. Men hennes sko viste seg å være vanskelige å fylle, og da coronaen kom, så fylte hun dem like godt selv. Hun tok et bestemt lederskap, og styrte Tyskland unna katastrofene hun kunne observere rundt seg.

Og nå er det Merkel som skal reise kjerringa med den økonomiske hjelpepakka som hun og den franske presidenten Emmanuel Macron ble enige om i mai. Merkel sier selv at det å lose hjelpepakka på 750 milliarder euro gjennom, er hennes hovedoppgave det neste halvåret. Fordi coronaen er å regne som en naturkatastrofe så er solidaritet en selvfølge, er Merkels perspektiv. Dette er ikke en selvpåført ulykke som ulykkene som rammet landene i sør under finanskrisa. Derfor er solidaritet ikke bare logisk, men en selvfølge, hvis unionen skal ha relevans for borgerne. Merkelig. Men Merkel ble plutselig frisk igjen da pesten kom til Europa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!