Nytt liv etter «Matrix»

The «Matrix» har gjort Keanu Reeves (39) til en av Hollywood rikeste menn. Nå tar han farvel med Neo og «Matrix»-trilogien - og forbereder seg på 40-årskrisa.

LOS ANGELES (Dagbladet): Reeves har allerede bestilt Ferrari-en - og forsikrer at han har gjort alle andre innkjøp som kan hjelpe ham gjennom midtlivskrisa.

Han kødder selvsagt. Reeves ser ut som han har et avslappet forhold til at han nærmer seg 40, men han har forberedt seg på et nytt liv etter at «Matrix Revolutions» - tredje og siste runde med Neo & co - nå er klar for premiere fra New York, London, Los Angeles, Hongkong til Oslo, Sunndalsøra og Alta onsdag.

- Nei, jeg vet ikke hvilken av de tre filmene jeg liker best. Jeg liker dem alle på hver sin måte, sier Keanu Reeves.

Svaret er «typisk Reeves». Han er reservert, virker beskjeden - og sier sjelden noe kontroversielt om filmene sine, om andre eller seg selv.

Mystisk og rik

Dette har ført til at Reeves har fått en egen mystikk rundt seg. Bare de aller nærmeste kan gi et klart bilde av hvem Keanu Reeves egentlig er. De beskriver ham som først og fremst morsom (!), dedikert og hardtarbeidende.

Meningene er delte blant filmelskere om Reeves' kvaliteter som skuespiller, men at han har gjort flere smarte trekk i sin karriere, er udiskutabelt. Få har gjort så kloke rollevalg og sikret seg gode kontrakter. Reeves tjener 15 millioner dollar på «Matrix Reloaded» og «Matrix Revolutions», og har i tillegg 15 prosent av innspillingsinntektene, noe som betyr mellom 100 og 150 millioner dollar i bonus.

Ikke verst til å være sønn av en kostymedesignermor og en geologpappa, en pappa som de siste ti åra har vært buret inne for kokainbesittelse.

Mer bevisst

- Jeg er så takknemlig for at jeg har fått vært med på «Matrix»-reisen. Jeg vil savne alle folkene på settet, og alle mulighetene «Matrix» har gitt meg, sier Reeves, som i likhet med sine «Matrix»-kollegaer føler at filmen har påvirket livet hans.

- Jeg tenker mer. Jeg overveier mer hva jeg gjør, hva jeg ser, hvordan jeg blir oppfattet, hva alt handler om, fortsetter mannen som med «Matrix» banet veien for andre actionhelter enn Bruce Willis og Arnold Schwarzenegger.

Reeves var den første skuespilleren knyttet til «Matrix», og i ettertid innrømmer han at han ikke hadde en anelse om hvor banebrytende «Matrix» ville bli. Han synes det er stort å ha fått være med i en film som satte ny standard i filmverdenen, med effekter og plot - og som har greid å provosere fram diskusjoner over hele kloden.

Det er få filmer som har så mange lidenskapelige fans, noen av dem hevder de er en del av «Matrix».

- Å, stakkars dem. De må ha det veldig ukomfortabelt. «Matrix» er ikke å anbefale. Det er en tilstand du vil komme deg ut av så fort du har mulighet, kommenterer hovedrolleinnehaveren.

Graver seg ned i arbeid

Reeves har heller ikke blitt forskånet for drama i sitt privatliv. Hans søster Kim kjemper mot leukemi, men både hans formidable støtte til henne og kreftforskningen generelt vil han ikke snakke om. Det samme gjelder den tidligere kjæresten Jennifer Syme. Like før de to gikk fra hverandre, fikk hun deres dødfødte barn. I april 2001 omkom hun i en bilulykke.

Kanskje det ikke er en tilfeldighet at hans store plan er å arbeide hardt og grave seg ned i roller som få andre gjør.

- Hvis ikke, ville jeg ha vært ved Betty Ford-klinikken, eller vaiet fra et reip, sier Reeves til Entertainment Weekly.

GOD BUTIKK: Keanu Reeves tjener totalt et sted mellom 100 og 150 millioner dollar på Matrix Reloaded og Matrix Revolutions. Nå graver han seg ned i nye filmprosjekter etter at filmtrilogien avsluttes. Et faktum som trolig er mer vemodig for mange av den mest lidenskapelige fansen av serien. - Matrix er ikke å anbefale. Det er en tisltand du vil komme deg ut av så fort som mulig, trøster Reeves.