Nytt liv for britisk kunst

Tate Gallery har skiftet navn, og blitt hva grunnlegger sir Henry Tate hadde som intensjon da det åpnet i 1897.

LONDON (Dagbladet): Gamle Tate Gallery ved Millbank _ på nordsiden av Themsen i London _ åpnet dørene igjen før helgen. Nå heter det Tate Britain og skal være et museum som byr på det viktigste innen britisk kunst, fra år 1500 til 2000. Her finnes nå verdens største samling av britisk kunst. Denne relanseringen av galleriet er en del av den store nye Tate-satsingen, som krones 12. mai da det nye Tate Modern åpner dørene i en modernisert kraftstasjon på sørsiden av Themsen.

Tate Britain er dermed blitt hva som var grunnlegger Sir Henry Tate hadde som intensjon da galleriet åpnet i 1897, et nasjonalt galleri for nettopp britisk kunst. Som det tredje mest besøkte museet i Storbritannia vil nok mange finne veien til den berømte elvebanken for å se både Joseph Turner og Henry Moore, David Hockney og Francis Bacon. For å nevne noen av de kunstnerene som nå skal henge på veggene, stå på sokkel eller installeres i den vakre galleribygningen.

Begrepet britisk kunst skal forståes i vid forstand når en ser hva som stilles ut på museet. Her er britiskfødte kunstnere, og representanter for de mange som gjennom historien som har slått seg ned for å arbeide på øyriket.

Åpningsutstillingen byr blant andre på samtidskunsteren Mona Hatoum. Født i Beirut av palestinske foreldre, men bosatt i London siden 1975 da hun bestemte seg for å bli på grunn av borgerkrigen i Libanon.

Et gigantisk kjøkkenredskap, en grønnsak-rasper forstørret til det abnorme, møter besøkende da de kommer inn i museet. «Mouli-Julienne» heter skulpturen. Videre sees også hennes installasjon «Homebound», bestående av kjøkkenredskaper, lyspærer, strøm, ledninger og høytalere.

Hovedutstillingen byr på Ruskin, Turner og pre-Raphaelittene. Den er en hyllest til John Ruskin som døde for hundre år siden. Han var ikke bare en fremragende kunstner, men også sin tids viktigste kunstkritiker. Senere i år vil nyere kunst vises i utstillingen «Intelligens», og til høsten vil kunsteren og poeten William Blake være i fokus. Dette vil bli den mest omfattende uutstillingen av hans arbeider på over tjue år, og det hentes inn mer enn 500 verk fra private og offentlige samlinger over hele verden.

Med dette har britene pusset opp og innviet en stolt og innbydende arena for sin rike kunsthistorie.