Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nytt liv i fangeleir

Skriften begynner å forvitre på de mange krigsminnesmerkene rundt om i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ennå møter det opp en flokk om morgenen 17. mai for å bekranse graven til Rolf Wickstrøm og Viggo Hansteen. Men det er 59 år siden de ble stilt for tysk standrett og skutt. Snart er det få igjen som gjenkjenner navnene på listen over dem som ga sitt liv for landet i årene 1940- 45.

  • Desto riktigere er det at perspektivet nå dreies fra «minne om» til dokumentasjon av hva som skjedde og formidling av kunnskap om forfølgelse, menneskeverd og humanisme. Med dette utgangspunkt ble det nasjonale Falstad-senteret lansert i går. Den gamle krigsfangeleiren i Ekne utenfor Levanger i Nord-Trøndelag har lenge vært et krigsminnesmerke, men blir nå til et aktivt senter for krigsfangehistorie og opplæring i menneskerettigheter og internasjonal humanitær rett.
  • Falstad er et symboltungt sted. 5000 mennesker fra 13 land ble holdt fanget her under krigen. I Falstad-skogen ble vel 200 mennesker henrettet.

Leiren var den nest største fangeleiren i landet og en sentral brikke i nazistenes omfattende internasjonale leirsystem. I dag er Falstad med i det EU-finansierte Camp 2-prosjektet som via databaser danner et internasjonalt nettverk for fangehistorie.

Bygningene på Falstad er godt bevart. Forskning og kursvirksomhet i omgivelser hvor overgrep og tortur virkelig fant sted gir referanseramme og alvor til de fakta og den kunnskap som formidles.

  • Dokumentasjon av hva som skjedde i nazistenes fangeleirer blir stadig viktigere. Å benekte disse ugjerningene er en sentral del av internasjonal nynazistisk ideologi. Revisjonistiske historieoppfatninger om at konsentrasjonsleirene egentlig ikke fantes, gror i en rekke miljøer rundt om i verden. David Irving er ikke alene om å forfekte den absurde påstand om at jødeforfølgelsene ikke skjedde. Derfor er dokumentasjon en viktig bestanddel av arbeidet med hendelsene under annen verdenskrig.
  • Om det var en aldri så puslete gjeng nynazister som gikk rundt et kjøpesenter i Askim i helga, så viser deres eksistens at nazistiske tanker lever. I Sverige og i Tyskland er gruppene mer en bagatellmessige og den rådende holdning er at selv små tilløp må møtes med stort alvor.

Falstad-senteret kan bli en av bidragsyterne i prosessen hvor de enkle spørsmålene til stadighet må stilles: Hvordan kunne det skje, og hva skal til for at det ikke skal skje igjen?