MINDRE KJENT: Regjeringen fremmer et lovforslag som sidestiller e-sigaretter/damp med tobakk. Lovforslaget baseres på synsing og ikke fakta, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB Scanpix.
MINDRE KJENT: Regjeringen fremmer et lovforslag som sidestiller e-sigaretter/damp med tobakk. Lovforslaget baseres på synsing og ikke fakta, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB Scanpix.Vis mer

Debatt: Forskning

Nytt lovforslag må baseres på fakta, ikke synsing

Det ser ut til å ha blitt en politisering av forskningen på tobakksfeltet.

Meninger

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) fremmer nå et mye omdiskutert lovforslag om nøytral innpakking av snus og tobakk. Det som er mindre kjent er at regjeringen også fremmer et lovforslag som sidestiller e-sigaretter/damp med tobakk. Lovforslaget baseres på synsing og ikke fakta.

Folkehelseinstituttet (FHI) offentliggjorde i 2015 en rapport om helsevirkninger av e-sigaretter. Innholdet var i hovedsak positivt for dampen, men dette passet ikke inn i den politiske agendaen. Konklusjonen ble dermed basert på funn av minimale mengder nikotin i utåndet damp. Dette ble slått stort opp av dyktige medierådgivere. FHI fikk sterk kritikk fra internasjonale forskningskapasiteter og klarte ikke å svare på kritikken.

Da SIRUS ble innlemmet i FHI, var det en bekymring om dette ville bety en politisering av forskningen på tobakksfeltet. Det ser det dessverre ut til å ha blitt. I tillegg går ministeren åpent ut og kritiserer sine fagfolk. Når det avsløres at Helse- og omsorgsdepartementet velger forskningen som passer deres egen agenda, svarer Høie med å ironisere over begrepet «avsløring» og mener at gravende journalistikk heller medfører «tilsløring».

En arbeidstaker har rett til å varsle kritikkverdige forhold, selv om påstanden i etterkant tilbakevises. Vi trenger en bedre varslingskultur for å sikre at kritikkverdige forhold avdekkes. God ledelse tilrettelegger for god varslingskultur. Det bidrar ikke Høie til.

Vi jobber for akseptabel statlig regulering av dampeutstyr. Vi samler og stiller informasjon til rådighet og fremmer tilgjengeligheten av damp som et effektivt skadereduksjonsalternativ for nikotinavhengige. Vi ønsker et lovverk basert på objektive fakta. Dessverre ser det ikke ut til at vi kan forvente en slik objektivitet i tobakkskadeloven.