Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nytt lys over Ibsen

Per Kristian Heggelund Dahl bidrar med nye og interessante opplysninger om Ibsens penible økonomi og uekte barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant Ibsen-forskere har det vært delte oppfatninger både om datoen for den unge apotekerlærlings ankomst til Grimstad og om datoen for hans avreise fra Norge i 1864. Nå ser det ut til at Per Kristian Heggelund Dahl har klart å gi et definitivt riktig svar.

Detaljer av begrenset interesse? Dahl stiller selv spørsmålet, men nøler ikke med svaret. Når det dreier seg om en så stor dikter som Ibsen, har alt, absolutt alt interesse. «Tidsangivelsen bør derfor være eksakt.»

Det huserer en detaljfokusering i norsk biografisk forskning for tida, og det må være lov å spørre om man ikke noen ganger går for langt i jakten på de reneste kuriosa. Selvsagt er det ikke noe galt i å interessere seg for detaljer, men man kan jo risikere at dikteren blir helt ut med badevannet, rent bortsett fra at en slik forskning kan få et parodisk preg.

Selvoppgivende

Dette ikke sagt til forkleinelse for Dahl. I sin nitide gransking av ulike typer arkivmateriale framskaffer han opplysninger som ikke bare er nye, men også av åpenbar interesse. Det gjelder ikke så mye avreisedatoer som det gjelder påvisningen av den unge Ibsens økonomiske forhold og hans helt enestående evne til å misligholde sine forpliktelser. Som Dahl forsiktig bemerker, anskueliggjør de mange uinnfridde gjeldskravene ikke bare hvor ubemidlet Ibsen var, de indikerer også hvor likegyldig og selvoppgivende han var i ferd med å bli.

Størst interesse påkaller imidlertid Dahls framleggelse av en rekke hittil ukjente Ibsen-brev og andre dokumenter i forbindelse med den famøse farssaken i Grimstad.

Legemlig omgang

Vi vet alle at Ibsen vedkjente seg farsansvaret, men nå sørger Dahl for at vi også blir kjent med den eksakte ordlyden i brevet til byfogden. Det er fascinerende lesning, og her er et utdrag:

«Opfordret af Deres Velbaarenhed til at erklære om jeg vedgaar eller nægter at være Fader til et af Pigen Else Sophie Jensdatter Birkedalen født Drengebarn (...) maa jeg herved ærbødigst meddele, at jeg ikke, uagtet Pigens Samqvem med andre Mandspersoner paa den vedkommende Tid, bestemt tør fralægge mig bemeldte Paternitet, da jeg desværre med hende har pleiet legemlig Omgang, hvortil hendes fristende Adfærd og samtidige Tjeneste med mig hos Apotheker Reiman i lige grad gav Anledning.»

Dette brevet er viktig, slår Dahl fast, det vil beskjeftige Ibsen-forskere i år framover. Det tror jeg han har rett i. Her rører vi nemlig ved et av de ømmeste punktene i dikterens liv, og dermed også et punkt hvorfra det kastes stråler inn i store deler av hans diktning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!