I DET BLÅ: Det nye Munch-museet, slik det ble planlagt i Bjørvika, ser fortsatt ut til å være en fjern drøm for Høyre og Venstre. Det er fortsatt ikke flertall for finansering av et nytt museum. Foto: Herreros Arquitectos
I DET BLÅ: Det nye Munch-museet, slik det ble planlagt i Bjørvika, ser fortsatt ut til å være en fjern drøm for Høyre og Venstre. Det er fortsatt ikke flertall for finansering av et nytt museum. Foto: Herreros ArquitectosVis mer

Nytt Munch-museum dekkes ikke i nytt budsjett

Enige om å være uenige.

(Dagbladet):- Det viktigste nå var ikke å få løst kulturbyggene, men å få på plass et budsjett for neste år, sier leder av kulturkomiteen i Oslo kommune, Øystein Sundelin (H), til Dagbladet.

De borgerlige partiene i Oslo er i dag kommet til enighet om Oslo-budsjettet for 2013. De setter av penger til folkeavstemning om OL-søknad, men er enige om å være uenige om nytt Munch-museum og nytt hovedbibliotek. Forliket ble presentert på en felles pressekonferanse i Munch-rommet i Oslo rådhus tirsdag formiddag, skriver NTB.

Budsjettforhandlingene strandet forrige uke, da Frp stilte som krav at nytt Deichmann-bibliotek og Munch-museum ikke skal koste mer en snaue 2,7 milliarder kroner. Det er 1,75 milliarder mindre enn hva byrådet mener er nødvendig for å realisere de to kulturbyggene. - Uansvarlig - Vi står fast på at det ikke er helt ansvarlig å bruke det vi mener vil bli 5,5 til 6 milliarder på to kulturbygg, sa gruppeleder Carl I. Hagen, ifølge NTB, da han sammen med Høyres Eirik Lae Solberg, Toril Berge fra Venstre og Erik Lunde (KrF) presenterte budsjettforliket.
Det betyr at kulturbyggene i Oslo går en svært usikker tid i møte.

- På nyåret bør vi ha oppnådd flertall for et av alternativene. Hvis ikke må vi bare dra en strek over hele debatten, pusse opp det eksisterende museet og ta opp ballen igjen om seks-sju år. Det er trist, men vi må åpne for at det er det eneste vi kan bli enige om, sa Sundelin til Dagbladet i forrige uke.

- Grønt lys for Deichman Han mener det fortsatt er situasjonen,  men er optimistisk med tanke på den videre prosjekteringen av et nytt Deichman.

- Det ligger nok penger inne til prosjektering av nytt bibliotek. Det er satt av 2,3 milliarder fram til 2016, men det skal ideelt dekke prosjektering av begge bygg, og for tiden er det bare grønt lys for nytt Deichman, sier Sundelin til Dagbladet.

- Er du oppgitt over situasjonen?

- Så lenge det ikke noen bevegelse, så kan det gå årevis før vi kommer til enighet om nytt Munch-museum. Det hjelper ikke at vi går med på å støtte et nytt Munch-museum på Nasjonalgalleriet, hvis Frp ikke er villig til å finansiere det tilstrekkelig heller.