- UDEMOKRATISK: Kjetil Trædal Thorsen, eier av arkitektfirmaet Snøhetta som tegnet Operaen, er kritisk til den politiske behandlingen av Lambda, og mener politikerne bør snu og gi tommelen opp til prosjektet. Her står han på taket av Operaen i Bjørvika med Lambda-tomta bak til venstre (de nærmeste blå brakkene).
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- UDEMOKRATISK: Kjetil Trædal Thorsen, eier av arkitektfirmaet Snøhetta som tegnet Operaen, er kritisk til den politiske behandlingen av Lambda, og mener politikerne bør snu og gi tommelen opp til prosjektet. Her står han på taket av Operaen i Bjørvika med Lambda-tomta bak til venstre (de nærmeste blå brakkene). Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Nytt Munch-museum på Tøyen vil ødelegge for lokalmiljøet

Snøhetta-arkitekt Kjetil Trædal Thorsen mener SV har blitt brukt av Frp, og oppfordrer nå politikerne om å gjøre helomvending og stemme for Lambda.

(Dagbladet):- De som lider mest under en skrinlegging av Lambda er publikum og Munch-samlinga. Jeg oppfordrer politikerne til å snu på flekken og bygge Lambda, sier Kjetil Trædal Thorsen, eier av arkitektfirmaet Snøhetta, til Dagbladet.

14. desember skal Lambdas endelige skjebne besegles av de 59 folkevalgte i Oslo bystyre. Slik det står i dag vil prosjektet bli skrinlagt etter en svært kontroversiell politisk behandling. Snøhetta-arkitektens oppfordring om å snu går spesielt til SV.

- SV burde se at de brukes av Frp, som forsøker å stoppe et viktig kulturinitiativ.

- Er det realistisk at noen vil snu?

- Jeg er alltid optimist, hvis ikke hadde jeg ikke overlevd, sier Thorsen og ler.

- Udemokratisk Men saken er alvorlig, og stjernearkitekten er svært oppgitt over den politiske prosessen. Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan Lambda har bred støtte i det norske kunstmiljøet.

KONTROVERSIELL: Spanske Herreros Arquitectos gikk til topps i konkurransen om nytt Munch/Stenersen-museum med sitt Lambda-bygg. Nå ser det ut til at politikerne likevel ikke vil ha bygget.
KONTROVERSIELL: Spanske Herreros Arquitectos gikk til topps i konkurransen om nytt Munch/Stenersen-museum med sitt Lambda-bygg. Nå ser det ut til at politikerne likevel ikke vil ha bygget. Vis mer

- Håndteringa har vært helt uakseptabel. Dette har vært en udemokratisk prosess, hvor politikerne har skiftet standpunkt hver gang noen har løfta foten, sier Thorsen.

Han mener også vinglinga til Oslos politikere setter Norge i et dårlig lys internasjonalt, og Thorsen selv hadde likt svært dårlig å bli satt i en slik situasjon.

- Jeg kjenner ikke detaljene i avtalen til Oslo kommune, men hvis dette hadde vært oss ville vi ha vurdert juridiske tiltak for å få kompensasjon.

Synergieffekt Et nytt Munch-museum vil tiltrekke seg 700.000 besøkende i året, mener Thorsen, og pågangen vil være større hvis den legges til «lysløypa» i Bjørvika.

Han har selv snakket med arkitekt Juan Herreros for å få en dypere forståelse av Lambda, og mener bygget både vil utgjøre en svært passende nabo for Operaen og et perfekt hjem for Munchs kunstverk.

- Det vil også gi en synergieffekt for Operaen, sier han.

- Tøyen er tabbe Ikke bare liker han arkitekturen til Herreros, Thorsen er også kritisk til alternativene.

Ifølge ham vil det bli langt dyrere å restaurere et verna bygg som Nasjonalgalleriet enn å bygge et nytt museum. En plassering på Tøyen ser han på som nok et dårlig alternativ:

- Å bygge et nytt Munch-museum på Tøyen vil være en tabbe og ødeleggende for lokalmiljøet. De har allerede et luftig og fint område, og trenger bygg som engasjerer lokalbefolkningen, ikke et signalbygg som tiltrekker haugevis med turister, sier han.