Nytt Munch-museum vedtatt i Oslo bystyre

Bare Fremskrittspartiets stemte imot.

SKAL REISES:  I kveld ble det vedtatt at et nytt Munch-museum skal reises i Bjørvika i Oslo, og det blir dermed Lambda som skal bygges i Oslo.
SKAL REISES: I kveld ble det vedtatt at et nytt Munch-museum skal reises i Bjørvika i Oslo, og det blir dermed Lambda som skal bygges i Oslo.Vis mer

Nytt Munch-museum er vedtatt i Oslo bystyre i kveld.

Også Arbeiderpartiet stemte for da Oslo bystyre onsdag kveld stemte for at det skal bygges nytt Munch-museum i Bjørvika.

Bare Fremskrittspartiets fire representanter stemte mot forslaget.

Vedtaket kommer en drøy uke etter at det ble klart at SV hadde snudd i saken, og sammen med byrådspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti sikret flertall for å bygge Lambda i Bjørvika, vinnerprosjektet i arkitektkonkurransen om nytt Munch-museum. Til gjengjeld fikk SV gjennomslag for en kulturell og sosial storsatsing for Tøyen bydel.

Spenningen foran onsdagens møte gjaldt derfor om Oslo Arbeiderparti ville forlate sitt standpunkt om at det nye museet må bygges på Tøyen og stemme med flertallet. Arbeiderpartiets gruppeleder Libe Rieber-Mohn utløste spenningen allerede i starten av debatten.

Et glass absint - Når flertallet i dag velger Lambda trekker vi alle alternative forslag. Vi stemmer for forslaget om reguleringsplan for Lambda slik at det ikke skal være noen tvil om at dette er et endelig forslag, sa Rieber-Mohn.

Presset på Oslo Arbeiderparti har vært stor i denne saken. I Dagsavisen onsdag ba de to tidligere kulturministre for Arbeiderpartiet Ellen Horn og Åse Kleveland lokallaget i Oslo om å stemme for et Munch-museum i Bjørvika.

Rieber-Mohn høstet ros fra flere av de andre bystyrerepresentantene for at Arbeiderpartiet velger å følge flertallet i saken. Hennes partifelle Rune Gerhardsen sa at han gleder seg til åpningen av museet:

- Jeg har felt både en politisk tåre og en vanlig tåre de siste dagene. Men jeg innser at det viktige nå er å få museet på plass. Jeg synes det er godt å vite at vi skal stå sammen om det. Det er lenge til 2018, men jeg gleder meg allerede til åpningen. Jeg kommer til å ta meg et glass absint, kanskje to, i Munchs ånd, sa Gerhardsen.

Slutten på et skrik Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) sa at Munch-lokaliseringen hadde vært den vanskeligste politiske saken han hadde vært med å behandle, men at han hele tiden hadde tro på at det han kalte oslopolitikkens største gordiske knute kunne løses.

- Dette er slutten på et endeløst skrik, sa Høyres Eirik Lae Solberg.

Han kalte dagen en festdag både for Oslo, landet og for verdens kulturarv.

Det nye Munch-museet skal bygges i Bjørvika like ved Operaen. Lambda-prosjektet var i 2012 beregnet å koste cirka 1,7 milliarder kroner. Det 12.-etasjers høye glassbygget med det karakteristiske tårnet med knekk, er tegnet av det spanske arkitektkontoret Herreros, og skal stå ferdig i 2018.

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) har lovet at staten skal bidra med penger til det nye museet. Tajik var da også kjapt ut med å gratulere Oslo-politikerne etter at flertallet var sikret i forrige uke.

- Jeg vil gratulere landet og Oslos innbyggere. Nå vil arven etter Munch, etter mange år med diskusjoner og uenighet, bli forvaltet på en verdig måte. Det tror jeg mange er lettet over, sa Tajik.

(NTB)