Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kulturpolitikk i seriens tid

Nytt norskprodusert seriegull!

Serieverdenen gir oss opplevelser og samhold rundt felles fortellinger. Norske serier fortjener politisk drahjelp.

 SUKSESS: Serier som Skam vinner i England, Nordisk seriepris og rangeres nå av IMDB som en av verdens 100 beste serier. Foto: NRK
 SUKSESS: Serier som Skam vinner i England, Nordisk seriepris og rangeres nå av IMDB som en av verdens 100 beste serier. Foto: NRK Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske folk fortjener enda flere gode serier. Det vil Arbeiderpartiet bidra til ved å vise at politikk nytter – også innen kulturfeltet. Vi vil lage en seriestrategi for å bidra til å løfte norskproduserte serier opp og fram.

Kulturopplevelser gir livene våre innhold og binder oss sammen som mennesker. Kultur er avkobling og påkobling. Kulturen er med på å bryte ned barrierer og skaper nye og sterkere fellesskap. Det er få kulturuttrykk som engasjerer så mange, og så på tvers av generasjoner og samfunnslag som tv-serier. Og det gir oss ikke bare underholdning , men utvider perspektivene våre.

Norske serier gjør det stadig bedre. De skaper opplevelser for et stort publikum og lykkes internasjonalt. Serier som Skam vinner i England, Nordisk seriepris og rangeres nå av IMDB som en av verdens 100 beste serier, Nobel vinner Prix Europa, og Øyevitnes hovedrolle vinner internasjonal Emmy Det har gått så langt at selv en svensk kommentator mener Norge nå leder an i Norden.

Serier gir også større lokale ringvirkninger og forutsigbart arbeid for kvinner og menn, foran og bak kamera. Og norske serier er stadig mer attraktive investeringsobjekter for internasjonale kanaler og co-produsenter.

Vi vil ha mer kultur til publikum, mer stabile og gode arbeidsplasser for en tøff frilansbransje. Og så vil vi stille krav til at det er ryddighet og enighet om rettigheter, arbeidskontrakter og kjønnsbalanse både foran og bak kamera.

Serieverden fortjener politisk hjelp til å fortsette denne utviklingen. De har lenge levd i skyggen av filmen, men nå er det et stort potensial for å satse politisk. Og i motsetning til den sittende regjering, vet vi at politikk nytter – også innen kulturfeltet. Siste fire årene har regjeringen prøvd å sminke og forskjønne en nedtrapping med ordet frihet.

Arbeiderpartiet sørget i sin tid for et solid løft for norsk film, med fantastiske resultater. Nå vil vi gjøre det samme for seriene. Derfor vil vi lage en strategi for å øke antallet norske serier med fortsatt høy kvalitet. Med Arbeiderpartiet i regjering vil vi lage en seriestrategi som skal hjelpe bransje og kanaler å fortsette den positive utviklingen.

Serietrategien skal blant annet styrke serieindustrien med forsterket produksjonstilskudd, økte co-produksjons- og etterproduksjonsmidler, samt bedre støtteordningene til egne norske seriefestivaler.

Finansiering av produksjon av seriene er også viktig. Vi vil derfor utrede hvordan distributørene, kanalene og nedlastningskanalene kan bli enda flinkere til å tiltrekke internasjonale investeringer. Vi vet markedet er der, og flere serier har solgt godt, men med bedre rammebetingelser vil dette kunne øke betraktelig.

I land som Frankrike, Israel og Belgia må store nasjonale og internasjonale selskaper som tjener penger på formidling av filmer, serier og programmer, bidra til i finansieringen av nye produksjoner.

Det vil vi innføre i Norge, slik at distribusjonen bidrar til å betale for videreutvikling av innhold; for sterke norske allmennkringkastere og kanaler. Slik kan film- og seriebransjen sikres et nødvendig volum og kontinuitet.

Vi vil bidra til å utvikle en serieindustri i verdensklasse – med kontinuitet for bransje og kvalitet til publikum. Arbeiderpartiet ser fram til å la det norske publikum få enda flere sterke og gode serieopplevelser og enda flere seriegull etter valget 11. september!

Hele Norges coronakart