Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nytt NRK-konsept skal selges på messe i Cannes

Hva slags tv har denne bergenseren fått fart på?

SAKTE-TV-KONGEN: Redaksjonsjef Rune Møklebust i NRK regnes som sakte-tv-formatets far, som nå skal selges som tv-konsept for NRK av et britisk selskap på TV-messa i Cannes. Foto: Anders Grønneberg
SAKTE-TV-KONGEN: Redaksjonsjef Rune Møklebust i NRK regnes som sakte-tv-formatets far, som nå skal selges som tv-konsept for NRK av et britisk selskap på TV-messa i Cannes. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minutt for minutt-sendinger fra Hurtigruta, Bergensbanen og «Sommeråpent» fascinerer internasjonalt.

Nå tar NRK konseptet til tv-messa i Cannes.

Mipcom i Cannes Annerledeslandet Norge skaper ny trend. Mens det stadig går fortere i Hollywood og i tv-studioer verden over, lager NRK langsom direkte-tv av ting «ingen skulle tru at nokon ville sjå på».

- Vi skal presentere konseptet på den internasjonale tv-messa Mipcom i Cannes i oktober, sier programsjef Rune Møklebust.

Han regnes, sammen med kollega Thomas Hellum fra NRK Hordaland, som idéskaperen bak sakte-tv-suksessen på NRK.

Selges fra London Formatsjef og programutvikler Ole Hedemann i NRK bekrefter at konseptet skal presenteres på tv-messa i Cannes.

FLYTENDE STUDIO: MS «Sjøkurs» tok «Sommeråpent»-redaksjonen langs hele Norges kyst. Foto: NRK
FLYTENDE STUDIO: MS «Sjøkurs» tok «Sommeråpent»-redaksjonen langs hele Norges kyst. Foto: NRK Vis mer

- Formatselskapet DRG i London er veldig fascinert og de skal presentere og selge sakte-tv-konseptet, opplyser Hedemann.

Han forteller at det er NRKS kunnskap om «slow-tv» som er interessant. TV-kanaler har kompetanse å sende fra faste arenaer, men ingen har så mye erfaring som NRK på å sende direkte fra bevegelige arenaer.

Kantineprat Millioner av nordmenn har sett de forskjellige direktesendingene siden 2009, da Bergensbanens hundreårs jubileum ble markert med over seks timers sammenhengende sending fra toget mellom Bergen og Oslo.

- Ideen kom rundt kantinebordet i Bergen, sier Møklebust.

Redaksjonen satt på mange gamle klipp fra Bergensbanen og skulle lage et program om jubilanten. De ble også inspirert av at tysk tv hadde filmet togstrekninger, og redigert det hele ned til korte programmer.

Nachspiel-idé Rune Møklebust ville gjøre hardcorevarianten: ikke tillate noe som helst redigering. Ideen fortonet seg god på natta, men ville den - lik ideer som virker geniale på en morsom fest - overleve dagen derpå.

INTERNASJONALT: Hurtigruta minutt for minutt fikk internasjonal oppmerksomhet. Foto: NRK
INTERNASJONALT: Hurtigruta minutt for minutt fikk internasjonal oppmerksomhet. Foto: NRK Vis mer

- Vi lo godt dagen etter, som man gjør av ideer som kommer fram på et nachspiel. Men ideen overlevde, og vi tok den til tv-sjefene i Oslo.

Der lo de også. Lovte å tygge på den, men Møklebust og co. ga seg ikke, og til slutt var det en sjef på Marienlyst som sa: «La de nå få holde på».

Baller ruller videre I et land der ei bok om vedhogst blir like populær som krimhelten Harry Hole, kan jo alt skje. Og det gjorde det. Tog-tv ble en hit, og fødte flere ideer.

- «Bergensbanen minutt for minutt» ga utrolig mange reaksjoner, sier Møklebust.

Det førte til sakte-tv om bl.a. Flåmsbanen, Holmenkollbanen, seks dagers direktesending med Hurtigruta, et døgn med laksefiske og ved-tv.

Strikke-tv neste Årets «Sommeråpent» med sendinger langs hele norskekysten på MS «Sjøkurs» med «Minutt for minutt»-sendinger resulterte i rekordoppslutning for NRK i tv-titting på sommeren.

- Nå skal vi strikke oss inn i vinteren med langsomt strikke-tv, sier Møklebust

Han forteller om voldsomme tilbakemeldinger fra Strikke-Norge etter at det ble kjent at NRK kommer med et slikt tematisk konsept.

- Kanskje vi ender opp med å filme maling som tørker eller klokka som går, ler Møklebust.

Sverige og Island Svenske har allerede adoptert konseptet. I sommer sendte TV4 Play direkte fra kanalbåten M/S Dianas ferd på Göta kanal - fra Stockholm til Göteborg.

- Jeg tror at dette er noe som kan slå an, sier Jonathan Nordin, produsent på TV4, til Expressen.

MARATONSENDING: Rebecca Nedregotten Strand var programleder for maratonsendingen om ved. Foto: NRK
MARATONSENDING: Rebecca Nedregotten Strand var programleder for maratonsendingen om ved. Foto: NRK Vis mer

Også på Island man forsøkt seg med sakte-tv på båt - men foreløpig er det NRK som har lengst erfaring og mest ekspertise på «motstrømsfenomenet».

BERGENSBANEN: Det var her det begynte, i 2009, her fotograf Thomas Hellum. Foto: NRK
BERGENSBANEN: Det var her det begynte, i 2009, her fotograf Thomas Hellum. Foto: NRK Vis mer
LAKSEFISKE NONSTOP: Et døgn med direktesendt laskefiske var populært. FOTO: NRK
LAKSEFISKE NONSTOP: Et døgn med direktesendt laskefiske var populært. FOTO: NRK Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!