Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nytt om krigen

Empiriske og informative arbeider.

BOK: For et drøyt år sida kom fembindsserien «Å overkomme fortiden», som handlet om forskjellige sider ved overgangen til demokrati etter krigen. Nå foreligger det et arbeid som problematiserer rettsoppgjøret på en annen måte.

Statspolitiet

Men i grunnen er tittelen misvisende, for bare én av artiklene handler om rettsoppgjøret med statspolitiet, skrevet av redaktøren, kriminolog Per Ole Johansen. I etterordet varsles det at en publisering av en omfattende studie av rettsoppgjøret med statspolitiet og andre politiinstanser, er nær forestående. Denne artikkelen er hovedsakelig en gjennomgang av frikjennelsen av politiinspektør Knut Rød i lagmannsrettssaker i 1946 og 1948. Rød sto for planleggingen og gjennomføringen av arrestasjonene av jøder i Oslo-området i 1942. Antologiredaktøren har også skrevet om antisemittismen i Norge fra om lag 1900 til 1940, det er en komprimert og dels komplettert versjon av hans ypperlige bok «Oss selv nærmest. Norge og jødene 1914-1943» (1984), som Gyldendal snarest bør sende ut i billigutgave.

Sigøynerne

Utenrikskommentator Jan Otto Johansens artikkel handler om sigøynernes holocaust og er en videreføring av hans bøker om sigøynerne fra 1989 og 1995. Jan Otto Johansen synes å hevde at det er jøder og jødiske organisasjoner som har stilt seg i veien for og forhindret kjennskap til og anerkjennelse av sigøynernes holocaust. Det kommer ikke helt klart fram om Jan Otto Johansen mener at dette er hovedårsaken til at forfølgelsene av og forsøket på å utrydde sigøynerne er lite kjent. Og er det ikke tvetydig når han skriver «jeg kjenner mange jødiske Auschwitz-overlevende som omtaler sigøynerne med stor medfølelse og respekt»?

Arrestert på skolen?

Historikerne Tore Pryser og Per Haave har skrevet om henholdsvis jødeforfølgelsene i Oppland og Hedmark og «Taterpolitikken» før under og etter krigen. Pryser tar for seg hver eneste jøde og hver eneste involverte politimann/lensmann i innlandsfylkene, det er et nybrottsarbeid. Slike oversikter burde lages for hvert eneste fylke. I Tore Prysers artikkel om jødeforfølgelsene i Hedemark og Oppland er arrestasjonen av Fritz Mankiewicz den eneste Pryser beskriver på Hamar. Søstrene Liv Markus (f. 1925) og Sylvia Markus (f. 1926) ble ifølge Jon Vegard Lunde i «Motstand og ikke motstand 1940-42» arrestert på Hamar Katedralskole, og gjorde et sterkt inntrykk. Skolebøkene deres skal ha blitt liggende oppslått på pultene i lang tid og vitnet om hva som hadde skjedd. Om arrestasjonen foregikk slik, er visstnok ikke helt dokumentert, artikkelen er en spore for å få brakt dette på det rene. Her har lokalavis, skole og det lokale politi en jobb å gjøre. Per Haaves artikkel om taterne er en elegant sammentrekning av hans store og detaljerte avhandling fra 2000 om sterilisering av tatere fra 1934 til 1977. Historikeren viser at arvelighetstenkningen i mellomkrigstida også i Norge førte til eugenisk politikk. Den gikk ut på å hindre mennesker med antatt dårlige arveegenskaper å få barn. Steriliseringsloven av 1934 skulle være et redskap til dette og omfattet åndssvake og sinnssyke og personer som ville sterilisere seg.

Omstreifere

Det er dokumentert at 109 omstreifere ble sterilisert fra 1934 til 1942-43 og fra 1945 til årsskiftet 1977-78, mens 16 omstreifere ble sterilisert ut fra Quisling-regimets steriliseringslov. Selv om det måtte være åpenbart at tankegangen som lå bak steriliseringsloven og holdningene overfor omstreiferne var nær beslektet med fascismens rasetenkning, fortsatte politikken overfor disse menneskene som om ingenting hadde skjedd etter 1945.Sosiologen Rüdiger Lautmanns artikkel handler om vilkårene for homoseksuelle i nazistenes konsentrasjonsleirer, kriminolog Kristin Hobson om homofile og «asosiale» i nazistenes befolkningspolitikk, mens sosialantropolog Hans W. Kristiansen har skrevet om homohets i NS-pressen fra 1940-1945. I norsk sammenheng er disse artiklene å anse som nybrottsarbeider.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling