Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nytt om krystallnatta

Den jødiske unggutten Herschel Grynszpan fikk skylda for å ha drept en tysk diplomat. I virkeligheten var det Adolf Hitler som ga ordre om at legene skulle la Ernst vom Rath dø.

MINNESTUND:  Forsamlingen i en synagoge i Dresden minnes at det i disse dager er 75 år siden krystallnatta som innledet et koordinert angrep på jøder over hele Tyskland. Foto:  EPA/Sebastian Kahnert/NTB Scanpix
MINNESTUND: Forsamlingen i en synagoge i Dresden minnes at det i disse dager er 75 år siden krystallnatta som innledet et koordinert angrep på jøder over hele Tyskland. Foto: EPA/Sebastian Kahnert/NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Slik skaffet han påskuddet for å sette i gang rikskrystallnatta. Den tyske historikeren og journalisten Arnim Fuhrer har spadd fram hittil ukjente dokumenter fra både franske og tyske arkiver - og er nå sikker på hva som egentlig skjedde i Paris 8. og 9. november 1938. Hittil ukjente papirer fra Stasiarkivet og fransk politi tegner et helt nytt bilde av begivenheten. Den statsløse 17-åringen Herschel Grynszpan kom om morgenen inn på et kontor i den tyske ambassaden, trakk en pistol og fyrte løs fem ganger mot legasjonsråd Ernst vom Rath (29). To av skuddene traff i henholdsvis skulder og mageregion.

DA NYHETEN om attentatet nådde Berlin, sendte Hitler den ene livlegen sin til Paris. Doktor Karl Brand - etter krigen henrettet for flere av nazistenes mordprogrammer - konstaterte med en gang at skuddofferet også var alvorlig angrepet av tuberkulose i mage og tarm. Kula hadde ikke i seg selv etterlatt dødelige skader. Men SS-legen valgte bevisst å overse sykdommen - noe han visste ville medføre komplikasjoner som vom Rath kom til å dø av. Doktor Brand ringte til Hitler umiddelbart. Han må ha fått ordre om at diplomaten skulle ofres. Selvsagt skjønte den tyske diktatoren med det samme at den dramatiske hendelsen kunne utnyttes som et gigantisk propagandakort.

DEN PÅFØLGENDE krystallnatta begynte i mange tyske byer om kvelden den 9. november. Politiet så vekk mens bander med sivile nazibøller satte fyr på hundrevis av synagoger og jødiske bedehus. Butikker og varehus ble plyndret, mens tilfeldige jøder på gata ble overfalt og banket opp. Over 100 mennesker ble drept mens 30000 jødiske menn landet i konsentrasjonsleirer.

DEN ARME HERSCHEL var bare fortvilt over familiens og sin egen håpløse situasjon, som statsløse jøder uten reisedokumenter - og uten sjanse til å flykte fra katastrofen som han skjønte ville komme. Han ønsket slett ikke å drepe Ernst vom Rath - bare å skade en tysk diplomat. Det skulle være en protest, ikke et drap, sier Armin Fuhrer til Dagbladet: - Nazistene sørget for at det så ut som et politisk attentat. Etterpå brukte de hendelsen som unnskyldning for å «hevne» seg på jødene.

DA TYSKERNE INNTOK Paris, hentet de Grynszpan ut av fengselet og sendte han til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen. Han levde i mars 1945 og ingen har sett ham bli drept. Det gikk sterke rykter om at Herschel overlevde - men måtte leve resten av livet under jorda. Han risikerte jo å bli satt inn for drap, forklarer Armin Fuhrer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media