Nytt på nytt for Linn

Linn Skåber (37) har vært gjennom et samlivsbrudd og spilt inn sin første nakenscene. Ja, og så har hun tatt over etter Anne-Kat. i «Nytt på nytt».

Stem på årets navn! Velg din favoritt blant de ti kandidatene her: (Dagbladet.no: ) – Iblant tenker jeg på hvor slitsomt det ville vært hvis det ikke hadde gått bra, sier Linn Skåber om det første halvåret i «Nytt på nytt».

– Alt jeg ville måtte kjempe mot hvis seertallene hadde rast. Det ville jo vært min feil.

Etter åtte år i «Nytt på nytt» sa Anne-Kat. Hærland takk for seg. Den som sto klar i ovarennet 14. september i år for å hoppe etter henne var Linn Skåber, kjent fra forestillinger med Lompelandslaget og humorserien «Fra hjerte til hjerte». Skåber ble spurt om å overta etter Hærland på våren, og etter at valget ble offisielt, fikk hun stadig det samme spørsmålet: «Gruer du deg ikke?».

– Egentlig gledet jeg meg jo til å begynne, men ikke på en lett måte, sier Skåber.

– Jeg kan jo ikke tenke på at vi har 1,3 millioner seere når jeg sitter i studio. Samtidig tar vi seerne veldig alvorlig. Det er aldri slurv med «Nytt på nytt», ingenting blir tatt på hælen. Vi går inn med litt nerver hver eneste gang.

De nye kollegene Jon Almaas og Knut Nærum har hjulpet til med å få grønnskollingen til å senke skuldrene.

– Det går så rolig med dem, de er så trygge, sier Skåber.

– Jon sa til meg: «Linn, det gjør ikke noe om du ikke vet hva visestatsministeren i Pakistan heter, for det vet Knut». Jeg tror ikke jeg kommer til å bli like klok som Knut Nærum uansett. Men jeg vet jo vi er ansatt fordi vi er forskjellige, fordi vi utfyller hverandre.

VOKSER: - Hvis man er klok nok til å lære av det, kan motgang gjøre en bedre. Jeg vet jeg vokser på både glede og sorg, sier Linn Skåber. Foto: Scanpix
VOKSER: - Hvis man er klok nok til å lære av det, kan motgang gjøre en bedre. Jeg vet jeg vokser på både glede og sorg, sier Linn Skåber. Foto: Scanpix Vis mer

Høye bølger

2007 har vært et innholdsrikt år for Skåber på flere av livets arenaer. Profesjonelt har hun hatt suksess med «Hjerte til hjerte», revyen «Tres Amigas» og «Nytt på nytt». I privatlivet måtte hun se samlivet med Atle Halstensen ta slutt.

– Det har vært et vanvittig år med et samlivsbrudd på toppen av det hele, sier hun.

– Jeg må si jeg gleder meg til å skåle meg selv inn i 2008. Det året skal bestå av grantrær og snille folk, for grantrær er det tryggeste jeg vet, og snille mennesker kan jeg ikke leve uten. Det skal bli godt med lavere bølger.

Men Skåber tror hun er blitt sterkere på det siste året.

– Hvis man er klok nok til å lære av det, kan motgang gjøre en bedre. Jeg vet jeg vokser på både glede og sorg. Men jeg har aldri likt at noe slutter. Jeg har et anstrengt forhold til søndager og nyttårsfeiringer. Samtidig må det jo være avslutninger i livet.

Og det er viktig å lære seg å ta sjanser, tror hun.

– Det er jo det jeg lærer av opplevelser som «Nytt på nytt». Det å våge litt mer, å strekke meg litt.

«Så skrekkelig»

Iblant når tekstforfattere presenterer ukas viktigste nyhetssaker for «Nytt på nytt»-teamet, tenker Skåber: «Så skrekkelig, hvordan skal det kunne bli noe morsomt av dette her?».

– Men så finner jeg alltid noe, forteller hun.

– Det er interessant å gå grundig inn i saker jeg vanligvis bare skummer.

– Hva kjennetegner din tilnærming til satiren?

– Jeg prøver å vise forbindelsen mellom den verdenen og hverdagen. Så mye kan trekkes ned på et annet nivå. Livet kan være enkelt. Terra-skandalen kan virke kompleks, men det er jo snakk om noen folk som har dummet seg ut – og det er ikke helt ulikt hvordan vi andre kan bli irrasjonelle når vi tenker: «Nei, denne helgen skal jeg jammen levere inn Lotto-kupong, jeg vinner sikkert».

Til grunn for Skåbers humor ligger også at folk ikke er så forskjellige.

– Det kan være lett å tenke at de som bestemmer er mer visjonære og har en annen forståelse av verden enn det vi har, at de tenker annerledes. Men alle er jo bare mennesker.

Svettetokter

Om det var mange som lurte på hvordan det sto til med nervene til Linn Skåber før første «Nytt på nytt»-episode, var det ingenting mot hvordan hun kunne våkne med svettetokter i forkant av humorserien «Hjerte til hjerte». Der spilte Skåber en egosentrisk og oppmerksomhetssyk forlagsredaktør som har en rekke pinlige møter med norske kulturpersonligheter. For sikkerhets skyld bar rollen Skåbers eget navn.

– Det var en risiko, men jeg visste vi hadde et godt manus og at vi ikke skjøt fra hofta, sier Skåber i ettertid.

– Selv om serien er ironisk, er den veldig hverdagslig og menneskelig. Alle kjenner noen som er slik som hovedpersonen.

– Hvorfor reagerer vi så sterkt på den innpåslitne hovedpersonen?

– Fordi hun er en kvinne som ikke likner på noe vi har sett tidligere. Vi er ikke vant til å se en kvinne ta så stor plass eller ha så mange mannlige egenskaper, mener Linn Skåber.

Første nakenscene

Til neste år blir Linn Skåber også å se på filmlerretet – mot Nicolai Cleve Broch og Johannes Joner i «Den siste revejakta». Linn spiller hippien Else, som bor i et kollektiv som har sett bedre dager. Og hun spiller sin første nakenscene i karrieren.

– Jeg er naken nedentil og har parykk på tissen, ler Skåber.

– Det er et skikkelig vegg-til-vegg-teppe. Dette er jo 70-tallet, ikke sant?

Men dragningen fra tv-skjerm og kinolerret vil nok likevel aldri bli så sterk at hun snur ryggen til teaterscenen for godt.

– Hjertet mitt ligger i å spille. Å spille for en teatersal var drømmen min fra begynnelsen. Jeg vil aldri slutte med det, sier Skåber.

– Når du enten får publikum til å le eller til å være musestille, virkelig klarer å kommunisere noe, da oppstår teatrets magi. Det er noe helt reelt, ikke noen klisjé.

Der ønsker Skåber også å fortelle historier som ikke er komedier, som ligger lengre fra det mange etter hvert forbinder henne med.

– Egentlig liker jeg ikke ordet «seriøs», forteller hun.

– Noen av de jeg beundrer mest, Anne Marit Jacobsen og Kjersti Holmen, viser hvordan man kan mestre både det alvorstyngede og det morsomme.

En av de mest minneverdige tilbakemeldingene Skåber fikk på «Hjerte til hjerte», kom fra den libanesiske mannen som kom bort til henne en dag. Han hadde bodd seks år i Norge og kunne fortelle at han på de åra bare hadde ledd av to ting: «Fleksnes» og Skåbers «Hjerte til hjerte».

– «Hjerte til hjerte» og Fleksnes bygger på mye av det samme. Begge deler handler om det fullstendig egoistiske. Vi andre får lov å sitte og se på et selvsentrert og sårt sinn.

Skåber smiler.

– Du må ha tosidigheten. Har du ikke sjel og alvor i komedien, blir det bare tegnefilm.

ÅRETS NAVN KANDIDAT: Linn Skåber tok over i «Nytt på nytt» etter Anne-Kat. Hærland.