Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nytt rikt bokår

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Britene leser fortsatt mange bøker. Forlagene gir ut 100 000 nye titler i 1998, men både forfattere og forleggere klager. Boksalget er etter manges mening blitt for kommersielt. De store forlagshusene selger bøker og forfattere som om de var vaskepulver. Mange forfattere, blant dem Ian McEwan, har i intervjuer med Dagbladet klagd over at forlagene er for lite personlige.

  • Forlagsredaktøren som kjente sine forfattere og som ga råd og veiledning fra ideen ble unnfanget til boka var ferdig, eksisterer snart ikke. Nå er det multinasjonale, byråkratiske forlagshus som bestemmer. De satser på masseproduksjon, i håp om at noen av titlene vil slå an.
  • Trass i alle forandringer innen forleggerbransjen kommer det stadig ut en serie spennende bøker på engelsk, både skjønnlitteratur og dokumentarbøker. Her er noen av de som imøteses med spenning i 1998: V.S. Naipauls nye «Beyond Belief» er en ny reisebeskrivelse til de muslimske landene han besøkte for 16 år siden. Resultatet den gang var boka «Among the Believers» (Blant de troende).
  • Av engelske forfattere kommer det en novellesamling av Martin Amis, «Heavy Water and Other Stories». Amis har hatt en utrolig evne til å «selge» seg. Han gikk for et par år siden fra Cape til Flamingo (som tilhører konglomeratet Harper-Collins) for 5,2 millioner kroner, og i fjor gikk han tilbake til Cape for en million pund (12 millioner kroner).

Britiske forlag er slått sammen i store enheter, selv om de har beholdt sine egne navn. For eksempel Random House, som er et av de store amerikanske forlagene. Det har slått under seg Chatto and Windus, Bodley Head, Virago, Jonathan Cape og Century Hutchinson.

Det er flere internasjonalt kjente forfattere som kommer med nye bøker. Det gjelder Mario Vargas Llosa med «The Notebooks of Don Rigoberto», Milan Kundera med «Identity», Toni Morrison med «Paradise» og John Updike med en science fiction-roman som foregår i år 2020 og kalles «Towards the End of Time».

Andre briter med nye romaner er William Boyds «Armadillo», og Beryl Bainbridges «Master Georgie». Hanif Kureishi kommer med kjærlighetsromanen «Intimacy», og Joanna Trollope skriver sin stefamilies historie i romanen «OtherPeople's Children», som imøteses med stor interesse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!