Nytt Sæverud-funn

En hittil ukjent cellokonsert av Harald Sæverud er dukket opp fra støvete arkiver. I 1931 la han den fra seg med påskriften «Kan ikke huske å ha skrevet denne. Beklager».

Nå skal den spilles for aller første gang, med Stavanger Symfoniorkester og Truls Mørk som solist.

Det må regnes som en sensasjon at en hel cellokonsert fra en av Norges største komponister gjennom tidene plutselig dukker opp.
Æren for funnet og for urframførelsen tildeles først og fremst Robert Rønnes, komponist, Stavanger Symfoniorkesters solofagottist og Sæveruds mangeårige venn. For det var langt ifra noen ferdig konsert som lå bortgjemt i arkivene til Norsk Musikkinformasjon i Bergen.

Mye uforløst

- Det er mange feil i partituret, mye rot og mange steder har han satt spørsmålstegn og skrevet «hva gjør vi her?». Mye ligger åpent. Men konserten er klart forut for sin tid og er umiskjennelig Sæverudsk. Du vil kjenne den igjen ikke minst på de melodiske linjene, som er sedvanlig hakkete og avbrutt, sier Robert Rønnes.
Rønnes har tidligere revidert Sæveruds fagottkonsert i nært samarbeid med komponisten. I fjor vår var det også nypremiere på Sæveruds 3. symfoni, som Rønnes også reviderte.

- I forhold til de to andre har jeg i cellokonserten også måttet komponere en god del. Men etter ti års vennskap med Sæverud tror jeg vet hvordan han tenkte om disse tingene.

Kompleks og tung

Cellokonserten er skrevet i 1931. Da var Sæverud 34 år og hadde nettopp kommet seg etter en lengre periode med depresjoner og var i tvil om sin musikalske vei videre.

- Jeg kaller prosjektet for «I mesterens blindspor». Etter denne Cello Concerto opus 7 gjorde han opp status og fant ut at dette ville han ikke gjøre. For cellokonserten er ganske kompleks og kan være tung å lytte til. Hadde dette virkelig blitt veien framover, tror jeg vi ville ha fått en langt mer teoretisk og akademisk anlagt Sæverud enn vi kjenner. Dette er et intellektuelt, neoklassisk verk.

- Men jeg regner med at det ikke er problem å gi den fullverdig liv når det er Truls Mørk som er solist, sier Robert Rønnes.

Cellokonserten vil bli urframført i Stavanger Konserthus 22. april neste år med Ole Kristian Ruud som dirigent. Konserten vil også bli spilt inn på plate.