Nytt slag i Dynekilen

I Tordenskiolds farvann i Dynekilen, det er der tenåringene Hasse og Ylva i år slåss mot farlige forbrytere. Vi ble kjent med dem i fjor i Olav Aaraas' debutroman for barn og ungdom, «Å gjemme sølv blant ravner», en god og gammeldags ujålete spenningsbok. Aaraas, museumsdirektør ved Maihaugen, har lyktes i år sg. Alt tyder på at historikeren har det morsomt når han skriver, også fordi han gjennom Ylvas bestefar, Waldemar, underholdende kan formidle Dynekilens dramatiske historie.

Hasse er norsk, Ylva svensk, og naturligvis forelsket de seg i den første boka. Nå skal de møtes igjen, i høstferien på Hvaler, der Hasses familie har sommersted.

Aaraas er åpenbart svært kjent i den norske og svenske skjærgården, der gamle Waldemar blir frastjålet alle sine historiske skulpturer som pryder hjem og brygge.

Frekke antikvitetstjuver, som også driver annen lyssky virksomhet, er på farten. Naturligvis akter Hasse og Ylva å avsløre dem.

Forbryterne er farligere enn de aner, og boksidene fylles av dramatikk. Men ikke verre enn at unger ned til tiårsalderen tåler det og vil glede seg over boka.

Olav Aaraas har et flytende, lett tilgjengelig språk. Han kommer ganske sikkert igjen med flere bøker om de unge, uredde detektivene.