Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Nytt» Stieg Larsson-materiale gis ut på engelsk

Skrevet da han var 17.

SKREV TIDLIG: En novelle Stieg Larsson skrev da han var bare 17 år gammel skal nå utgis i en engelskspråklig krimantologi. Foto: David Lagerlöf / GYLDENDAL
SKREV TIDLIG: En novelle Stieg Larsson skrev da han var bare 17 år gammel skal nå utgis i en engelskspråklig krimantologi. Foto: David Lagerlöf / GYLDENDAL Vis mer

(Dagbladet:) En novelle Stieg Larsson skrev over 30 år før «Menn som hater kvinner» skal publiseres i en engelskspråklig antologi neste år. Det melder New York Times.

Novellen ble skrevet da den nå avdøde forfatteren var bare 17 år, og den skal være med i antologien «A Darker Shade of Sweden», sammen med tekster av flere andre kjente, svenske krimforfattere. Den skal etter planen komme ut i februar neste år.

Venn redigerer
Blant de andre forfatterne er Henning Mankell, Åsa Larsson, Maj Sjöwall, Per Wahlöö and Sara Stridsberg, samt Larssons mangeårige samboer Eva Gabrielsson. Samlingen blir redigert av en venn av Stieg Larsson, forfatteren John-Henri Holmberg.

Tittel eller tema for novellen til Larsson er ikke kjent, men etter samlingen å dømme, dreier det seg sannsynligvis om en krimnovelle.

Som ung var Stieg Larsson for øvrig kjent for å interessere seg for science fiction. Blant annet utga han flere science fiction-fanziner, og har vært formann i Skandinavisk förening för Science Fiction.

Bestselgere
Bestselgeren «Menn som hater kvinner» ble utgitt i 2005, et år etter at Larsson døde av hjerteinfarkt. Han hadde skrevet ferdig ytterligere to bøker i Millennium-serien, som begge ble utgitt. Alle tre ble store internasjonale bestselgere, og har blitt filmatisert først på svensk, og siden på engelsk, med Daniel Craig og Rooney Mara i hovedrollene. En fjerde roman var også påbegynt, men har ikke blitt utgitt. 

Eva Gabrielsson har i røpet litt av handlingen i den planlagte fjerde boka, i sin egen bok «Millennium, Stieg og jeg».

Notater Larsson etterlot seg, tyder på at han også så for seg en femte og sjette bok i serien.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling