Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nytt TV 2-program skal løse drap på direkten

- I uløste saker er det alltid noen som vet hva som har hendt, sier programleder Jens Christian Nørve.

NY KRIMSATSING: Pensjonert Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen (t.v.), tidligere politileder Hanne Kristin Rohde og forsvarsadvokat John Christian Elden (t.h.) hjelper Jens Christian Nørve når han skal lede «Åsted Norge». Foto: TV 2
NY KRIMSATSING: Pensjonert Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen (t.v.), tidligere politileder Hanne Kristin Rohde og forsvarsadvokat John Christian Elden (t.h.) hjelper Jens Christian Nørve når han skal lede «Åsted Norge». Foto: TV 2 Vis mer

(Dagbladet): Med åpne telefonlinjer for tips håper TV2 på direktesendt oppklaring av uløste saker. Norges mest erfarne draps- etterforsker får en sentral rolle. - I uløste saker er det alltid noen som vet hva som har hendt, og det er disse vi håper skal ta kontakt under sending, sier Jens Christian Nørve.

Fra januar blir den erfarne krimjournalisten programleder for den nye direktesendte TV2-satsingen «Åsted Norge».

«Åsted Norge» skal ta opp et bredt spekter av uløste saker fra hele landet, både drap, vold og andre typer krim.

Samtidig skal programmets reportere også konfrontere ettersøkte nordmenn som lever i skjul i utlandet, gi seere innblikk i hvordan politietterforskninger foregår i praksis og gå ut med etterlysninger.
Vil løse saker I løpet av det timelange direktesendte magasinet håper TV2 å få inn opplysninger som kan føre til oppklaring for noen av sakene de tar opp.

- Det er også litt av grunnen til at vi sender direkte. Mens vi sender kan seerne ringe inn og velge om de vil snakke med politiet eller redaksjonen, og mot slutten av sendinga kan vi oppsummere hva vi har fått inn av spennende opplysninger. Kan vi hjelpe politiet med å oppklare en sak, er vi fornøyde, sier Nørve til Dagbladet.

Kriminalmagasinet er formet etter samme lest som «Brottsplats Sverige» på svenske TV4. Det svenske søsterprogrammet skal i flere tilfeller ha fått inn tips som har ført politiets etterforskning videre.

- I Sverige har de til sammen tre slike krimprogrammer, så det er tydelig at interessen finnes der ute. Svært mange av deres etterlysninger har også endt med pågripelse, sier Nørve.

Selv nevner han «garasjedrapet» på Skøyen i Oslo i 2008 som en sak han gjerne jobber videre med. En 45-årig mann ble tiltalt for knivdrapet på Vegard Bjerck, men saken endte som en av svært få norske drapssaker med frifinnelse i 2012.
Ekspertpanel I studio får programlederen hjelp av et panel eksperter fra ulike sider av rettssystemet.

Tidligere politiinspektør Hanne Kristin Rohde og forsvarsadvokat John Christian Elden bidrar med innsikt fra sine ekspertisefelt, mens en av Norges aller mest erfarne drapsetterforskere er involvert både i research og direktesendinger.

Pensjonert Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen har vært med på å oppklare mellom 30 og 40 drapssaker, og ledet blant annet etterforskningen av trippeldrapet på Orderud gård.

- Jeg har ofte tenkt at det kan være behov for et program som dette. Vi kan forhåpentligvis være til god hjelp for politiet og drive folkeopplysning om hvordan politiet jobber, kanskje særlig i de sakene som i utgangspunktet virker enkle, sier Hansen.
Ett uløst drap Av drapssakene Hansen jobbet med, er det bare det mye omtalte drapet på Trude Espås som har forblitt uoppklart. Espås ble meldt savnet og seinere funnet voldtatt og drept i Geiranger i 1996.

- Jeg bestemmer ikke hvilke enkeltsaker vi tar opp, men for meg hadde det vært optimalt å bidra til å oppklare en sånn sak som jeg har jobbet så mye med. Det er en sak jeg fremdeles tenker på, og en ekstra innsats for å løse den hadde jeg tatt imot med åpne armer, sier den pensjonerte etterforskeren.

Også Hanne Kristin Rohde ser fram til å bidra.

- Vi kommer til å ta opp løpende saker, så for meg er det viktig at programmet ikke forkludrer noen etterforskning. Det har jeg tro på at TV2 håndterer godt. Jeg synes konseptet med direktesending er spennende, og tror det kan bidra til å aktivere noen observasjoner fra seerne de kanskje selv ikke er helt klar over at de sitter på, sier Rohde.
Også kritisk lys Forsvarsadvokat John Christian Elden forklarer at et ønske om folkeopplysning lokket ham til deltakelse.

- Ofte ropes det på hengning straks en person blir pågrepet, og da kan dette være god voksenopplæring om gangen i straffesaker. Min jobb blir nok ellers å være opponenten i panelet, den som spør om saken faktisk kan sies å være løst, sier Elden.

Med tanke på presseetikk og kildevern lover programleder Nørve vanntette skott mellom tipsene som kommer inn til politiet og det som meldes til redaksjonen. «Åsted Norge» skal også kunne være en arena der politiets arbeid kan kritiseres.

- Hvis vi kommer borti saker der politiet ikke har gjort jobben sin godt nok, vil vi selvfølgelig belyse også dette. Og det kan jo godt hende at slike saker dukker opp, sier Nørve.

Programdirektør Jarle Nakken i TV2 har klokkertro på satsingen.

- Vi er stolte over det meget sterke og rutinerte ekspertteamet, og er sikker på at de sammen med Jens Christian Nørve skal hjelpe seerne med ny innsikt og forståelse, sier Nakken.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media