«Bodyguard»

Nytt tv-fenomen gruser rekorder. Ti millioner briter har sett første avsnitt

Frykt ikke, «Bodyguard» skal være solgt til Netflix.

SUKSESS: Første episode av BBC-serien «Bodyguard» er sett av over ti millioner briter og omtales som «tiårets serie». Video: BBC/ World Productions Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Britene er i total ekstase over BBCs nye dramasatsing, «Bodyguard». Serien er blitt landets store snakkis, og seertallene bekrefter påstanden:

Over 10,4 millioner engelskmenn har fått med seg første episode siden premieresøndagen 26. august.

Ifølge opplysninger Dagbladet sitter på, har ingen norske kanaler lykkes med å karre til seg serien. De måtte ikke overraskende se seg slått av Netflix som, ifølge Dagbladets kilder, har kjøpt de internasjonale rettighetene.

Det kan uansett bety at norske seere i nærmeste framtid får tilgang til «det siste tiårets store dramaserie», som den kalles i England.

ANSPENT: Livvakt David Budd (Richard Madden) må passe på innenriksminister Julia Montgue (Keely Hawes). Foto: BBC/ World Productions / Sophie Mutevelian
ANSPENT: Livvakt David Budd (Richard Madden) må passe på innenriksminister Julia Montgue (Keely Hawes). Foto: BBC/ World Productions / Sophie Mutevelian Vis mer

Livvakt med forviklinger

Ifølge en pressemelding fra kringkasteren BBC knuser serien alle seerrekorder, og er den største dramasuksessen til BBC på 12 år. Altså har de allerede oppnådd en nasjonal suksess ingen tv-kanaler har sett maken til for en enkeltstående dramaserie det siste tiåret.

Hovedrollen tilhører skuespiller Richard Madden, hittil best kjent som karakteren Robb Stark i «Game of Thrones». Han spiller livvakten David Budd, som jobber for en spesialgren innenfor London-politiet. Oppdraget til den tidligere soldaten er å beskytte Englands ambisiøse og maktkåte innenriksminister, Julia Montague, spilt av Keeley Hawes. Skal vi tro traileren er Montague villig til å gå langt for å nå sine personlige mål om politisk innflytelse.

Krigsveteran

«Han er ansvarlig for hennes sikkerhet, men er han egentlig hennes største trussel», spørres det i BBCs programomtale.

Mye av spenningen ligger i forholdet mellom dem to, ifølge serierapportene. Politikken som Montague står for, vekker avsky i Budd, som rives mellom oppdraget og egne verdier. Blant annet stemte kvinnen han i ytterste konsekvens må dø for, ja til å sende britiske soldater i krigen, noe veteranen Budd, som slåss i Afghanistan og pådro seg skader og posttraumatisk stresslidelse (PTSD), liker svært, svært dårlig.

The Times mener serien er viktig for veteraner med PTSD, ved at den retter søkelyset mot en diagnose mange tidligere soldater sliter med.

AGENDA: Innenriksminister Julia Montgue (Keely Hawes) har en plan for å sikre seg innflytelse. Foto: BBC / World productions
AGENDA: Innenriksminister Julia Montgue (Keely Hawes) har en plan for å sikre seg innflytelse. Foto: BBC / World productions Vis mer

Hylles av kritikere

Tv-serien har tatt et solid grep om befolkningen, og anmeldere, kulturkommentatorer og andre eksperter hiver seg på tastaturet for å ytre sin begeistring. The Independent, The Guardian og The Telegraph er blant tungvekterne som triller høye terningkast. «Du vil kanskje glemme å puste», skriver sistnevnte avis.

- Hva er det med denne miksen av politikk, terrorisme og sex, som andre serier ikke har, spør The Guardian-kommentator Zoe Williams. Hun hyller skuespillerprestasjoner, plott og manus, og trekker paralleller tilbake til 2000-tallet da tv-programmer som «24» samlet folket, sending etter sending, og «alle» pratet om hva som hadde skjedd dagen etterpå.

- Tar oss tilbake

- Alle snakker om «Bodyguard», og alle har en mening. En venn av meg som er sminkør kommer med detaljert kritikk av Maddens foundation. Politiske kommentatorer stråler når de kan referere til serien under debatter om samarbeidsklimaet mellom etterretningstjenesten og politiet, skriver hun og forteller videre om hvorfor hun mener serien fenger:

- Den tar oss tilbake til da tv kunne være uhyre spennende, men samtidig, på merkelig vis, trøstende, fordi det som skjedde på skjermen kunne håndteres, og alt det farlige fortsatt var innenfor menneskers evne til å avverge, mener Williams.

Theresa May er ikke fan

Er man ikke fan av «Bodyguard» lages det nå nyhetsartikler om det, især når det er landets tidligere kvinnelige innenriksminister, Theresa May, som avslører at hun ikke følger med.

- Jeg ser på tv for å slappe av. Jeg er ikke sikker på om en dramaserie om en kvinnelig innenriksminister, er den beste måten for meg å koble av, uttalte statsministeren nylig til ITV News.

«Bodyguard» er laget av manusforfatter og produsent Jed Mercurio, som også står bak serier som «Strike Back» og «Line of Duty». Det er ikke kjent når serien blir internasjonalt tilgjengelig for Netflix-abonnenter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer