Nytt Undset-funn

LILLEHAMMER (Dagbladet): Under opprydningen av Sigrid Undsets hjem Bjerkebæk er det nå dukket fram nye og hittil ukjente manuskripter, brev og andre papirer fra nobelprisvinneren. - Veldig spennende, sier hennes forlag Aschehoug, som ikke utelukker utgivelse.

Sigrid Undset

La det være skrevet med en gang; i kassene som nå er flyttet fra Bjerkebæk til Universitetsbiblioteket i Oslo, venter ingen ny «Kristin Lavransdatter» på utgivelse. Men materialet skulle likevel være svært spennende for alle som er interessert i Sigrid Undset. Universitetsbibliotekar Tone Modalsli har fått inn mange kilo med Undset-materiale, som hun skal bruke vinteren til å katalogisere.

- Jeg tror nok dette kan være med på å supplere og utdype bildet av Sigrid Undset. Men det er mye å få orden på. Papirene kom inn hit hulter til bulter. Det er manuskripter, brev, husholdningsbilag og andre papirer som spenner over et tidsrom på flere tiår.

Litterære utkast

Det finnes en del brev fra rundt 1920 og utover, blant annet fra forfatterkolleger. Her er også tidlige skjønnlitterære utkast, for eksempel en kladdutgave av diktet «Stensgaten».

Fra tida før 1920 finnes det for eksempel også et par små skjønnlitterære utkast om unge mennesker i Kristiania. Dette er papirer som ikke før er publisert.
- Dessuten er det her store bunker med avisutklipp sendt til henne fra Norsk Argus. De ligger i de originale konvoluttene og det kan tyde på at hun ikke har tatt bryet om å lese dette.

Fra Undsets Amerika-tid under krigen foreligger også en rekke hittil ukjente artikler og andre papirer. Et gjennomgående tema er norsk og skandinavisk litteratur.

Ordensdame

Flere permer med husholdningsbilag kan tyde på at Undset, eller hennes hushjelp, var et ordensmenneske. Dagbladet får bla litt i permene. Her er for eksempel en kvittering fra Blomqvist kunsthandel fra slutten av 1928 på hele 600 kroner. Ting kan tyde på at ikke alle Nobel-pengene gikk med til veldedig arbeid. Og videre; «Reperation av 1. brun folekaape iflg. nota 75,- & forandring i 1 Sel barnekaape 125,-» fra Backer Pelsvarehandel i Kristiania.

- Det er mye forskjellig her. Men det som går igjen er utgifter til bøker, bøker og atter bøker, sier Modalsli.

Har en drøm

- Dette er veldig spennende, men vi må bare vente og se hva det er for noe, sier hovedkonsulent Ivar Havnevik i Undsets forlag Aschehoug.
- Vi må finne ut hva som er nytt og ikke. Hvis det er interessante ting som ikke er publisert før, eller bare på sjeldne steder, er det stor sjanse for en utgivelse. Vi har jo selvfølgelig en gammel drøm om fortsettelsen av «Madame Dorthea», hvor det første bindet kom før krigen. Men det er vel ganske utenkelig. Men som sagt, vi kan ikke annet enn å vente å se.