KOMMENTARER

Nytt valg, ingen fred

I morgen går et splittet israelsk folk til nyvalg, et valg som i verste fall kan føre til ukelange regjeringsforhandlinger.

ISRAEL VELGER: Ett er i alle fall sikkert uansett utfall - det blir ingen fredsløsning med palestinerne. Foto: AFP / NTB Scanpix
ISRAEL VELGER: Ett er i alle fall sikkert uansett utfall - det blir ingen fredsløsning med palestinerne. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

LØRDAG KASTET Iran seg inn i den israelske valgkampen, da landets makthavere viste fram en krysserrakett med en rekkevidde på 300 kilometer som kan skytes ut fra skip. 8. mars ble en bakke-til-bakke krysserrakett med en rekkevidde på 2500 kilometer presentert - en rakett som kan nå mål både i Europa og Israel.

Det er mange som spekulerer på hvorfor Iran viser fram disse rakettene nå. Spørsmålet er også om dette er den harde kjernes verk. I en vanskelig tid for Iran er nok disse seansene myntet på egne innbyggere for å vise styrke, men de sender også klare budskap til Washington og Tel Aviv. USA er inne i innspurten av atomforhandlingene med Iran, men få tror rakettene vil få store konsekvenser. Barack Obama har nemlig satt seg som mål å få til en avtale med Iran for å oppnå en utenrikspolitisk suksess i sin siste presidentperiode. For Israels statsminister Benjamin Netanyahu er imidlertid disse nye rakettene en «gavepakke» sett i valgsammenheng. Nå kan han hamre enda hardere løs på sitt hovedbudskap; at Iran er den største faren for Israel og at han er den eneste som kan gi sitt folk sikkerhet. Og iranerne på sin side? De har ikke noe imot å fortsette å demonisere Israel som Midtøstens mest «aggressive» land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.