Nyttårsbarna på skjermen fra fødselen

NRKs Hege Løvstad tilbrakte nyttårsnatta på fødeavdelinga i Tromsø. I Murmansk gjorde et russisk tv-team det samme. Nå er de tre nyttårsbarna blitt til tv-programmet «BarentsBaby».

- Planen er å følge dem til de blir tre år gamle. Drømmen er å følge dem til de blir 15. Gjennom å vise historien til disse tre barna håper jeg samtidig å vise utviklingen i Barents-regionen, sier Hege Løvstad fra NRK Troms.

Halvt russisk

Marina Chernova ble født på fødeenhet nr. 2 i Murmansk klokka 02.35 natt til første nyttårsdag. 34 minutter seinere kom Ingrid Andrea Gulbrandsen til verden, mens festen pågikk for fullt i Tromsøs gater. Da Einar Aleksander Henriksen ble født klokka 17.03 første nyttårsdag, rådet bakrusen i ishavsbyen. Han har norsk far og russisk mor - fra Murmansk.

- Snakker om helklaff! Disse hadde vi snakket med på forhånd, mens det andre paret møtte vi i foajeen på sykehuset. De sa ja med en gang. En nyttårsfødsel er vanskelig å planlegge på forhånd. På sykehuset i Tromsø konkurrerte parene om å føde først. Ingrid Andrea ble nyttårsbarnet, sier Hege Løvstad.

I Murmansk fulgte journalist og fotograf ekteparet Svetlana og Vladimir gjennom sin tredje fødsel. På et kummerlig sykehus med enkelt utstyr.

- Det første moren sa da barnet kom ut, var «Min lille svale, jeg kan høre at du synger» . Russerne har en utrolig vakker tilnærming til nyfødte. Under fødselen sto fem mennesker rundt moren og ropte og skrek. Her hjemme skal alt være så rolig og forsiktig, sier Hege Løvstad.

Selv har verken hun eller fotografen barn. Hege har ikke engang fast jobb.

- Jeg vikarierer for Knut Erik Jenssen. Det gjør det litt vanskelig å planlegge 15 år fram i tid, ler hun.

Likevel er hun allerede i gang med neste program.

Direktøren sa ja

Som tromsøværing har Hege Løvstad alltid vært fascinert av Russland. I fjor laget hun «Brennpunkt»-dokumentaren «Nød og lyst», om horetrafikken i Finnmark. I juni reiser hun til Tyskland for å motta et diplom for den i tv-konkurransen Circom. Ideen til «BarentsBaby» fikk hun under et tv-seminar i Murmansk i fjor.

- Jeg er kjempeglad for at vi fikk til et samarbeid over landegrensene, på tross av svært forskjellige tradisjoner, sier Hege Løvstad.

For å få penger ringte hun like godt rett til fjernsynsdirektør Hans Tore Bjerkaas. Han sa ja. Det første programmet sendes på NRK1 første mai. Det neste om et år.

- Snart skal jeg være med Einar Aleksander til Murmansk for første gang. Planen er at nyttårsbarna skal møtes en gang, men jeg vet ikke helt når, sier Hege Løvstad.

LAGER BARENTSDOKUMENTAR: Hege Løvstad har laget en dokumentar om et norsk, et russisk og et norsk/russisk nyttårsbarn