Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Oljeutbygging

Nyttårsforsett for Oljelandet

Lytt til gode råd, Søviknes, spesielt fra de gode hjelperne dine i direktoratene.

AASEN-FELTET I NORDSJØEN: Olje- og energiminister Terje Søviknes får omvisning på plattformen etter den offisielle åpningen av Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen, omlag 175 kilometer vest for Karmøy, for et snaut år siden.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
AASEN-FELTET I NORDSJØEN: Olje- og energiminister Terje Søviknes får omvisning på plattformen etter den offisielle åpningen av Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen, omlag 175 kilometer vest for Karmøy, for et snaut år siden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjære Terje Søviknes, romjulen er tid for ettertanke og gode nyttårsforsett. Her er noen tips til hvordan du kan gripe det nye året, bli et bedre menneske og gjøre noe godt for oss medmennesker og skattebetalere:

- Lytt til gode råd, spesielt fra de gode hjelperne dine i direktoratene.

- Vær så snill, ikke fortsett å bygge eller kjøpe store, veldig dyre ting uten at du vet hva de koster.

- Og for eksempel moduler til Castberg-feltet, ikke kjøp dem før Stortinget har sagt at det er greit.

Du vet, utbyggingene i Barentshavet har allerede kostet oss så mye mer enn de skulle. Vi kunne kjøpt både to nye flyplasser i Bodø, to terminalbygg på Gardermoen og ett fylkessykehus i Akershus for de pengene. Og oljefeltet Goliat klarer neppe noen gang å betale oss tilbake det du har lagt ut. Du tar noen sjanser!

I 2013 undersøkte Oljedirektoratet hvorfor bare noen av dem som bygger ut på norsk sokkel klarer det til planlagt tid, kvalitet og pris. De fant ut at de som feilet, startet for brått og ikke gjorde en grundig nok jobb den første tida (OD 2013: 5). Særlig optimistiske tidsplaner fra start fikk budsjettene til å sprekke. Vi skjønner at du blir ivrig, men du gjør vondt verre ved å stresse selskapene ut fra start. Verden går ikke under om du bruker litt tid på å bygge ut feltene. Og pengene du sparer, kan vi bruke på andre gode ting som sykehus eller jernbane.

Kjære Terje, vi håper du vil ta disse forsettene til deg, la dem bli dine. Ikke være så ivrig at du bruker opp pengene. De er jo ikke bare dine, men like mye våre. Vi er mange som har jobbet hardt for å skaffe dem, så: Vær varsom. Bruk dem heller der de kommer til nytte. Det ville være et flott nyttårsforsett. Godt nyttår!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!