Nyttårskonserten angripes for å være kun hvite

Krever at historisk nazi-sympati skal granskes.

FÅR KRITIKK: Her dirigerer Franz Welser-Moest Wienfilharmonien under årets nyttårskonsert. I år besto orkesteret av 120 menn, seks kvinner og ingen etniske minoriteter. Foto:  AFP PHOTO/DIETER NAGL/NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Her dirigerer Franz Welser-Moest Wienfilharmonien under årets nyttårskonsert. I år besto orkesteret av 120 menn, seks kvinner og ingen etniske minoriteter. Foto: AFP PHOTO/DIETER NAGL/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nyttårskonserten er en folkekjær tradisjon i både Norge og utlandet.

Men i år hadde Wienfilharmonien en turbulent oppvarming til konserten.

Ifølge østerriksk media, har en lokalpolitiker i Wien krevd at orkesteret skal stå fram og fortelle om sine tidligere bånd til nazistene, melder Los Angeles Times.

Nyttårskonserten har 60 millioner seere hvert år, fordelt på 81 land.

Vil undersøke nazi-bånd I et intervju med den østerrikske kringkasteren ORF, krevde politiker Harald Walser at det skal opprettes en granskingskomite for å undersøke nazi-båndene.

Walser trekker særlig fram orkesterets bånd til Baldur von Scirach, en nazi-leder som seinere ble dømt for krigsforbrytelser.

Politikeren anklager også orkesteret for både å ha ødelagt og tilbakeholdt dokumenter fra andre verdenskrig.

- Ingen ikke-hvite medlemmer Men det stopper ikke der for Wienfilharmonien.

I tillegg til nazi-kritikken, har den anerkjente musikkskribenten og klassisk musikk-eksperten Norman Lebrecht gått til angrep på orkesteret for å diskriminere kvinner og etniske minoriteter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer