Nyttig religiøs varedeklarasjon

Jeg har en mistanke om hva avdøde Hanna Kvanmo ville sagt til "Kristen-Jonas".

 HANNA KVANMO:  SV-dronninga som aldri var redd for å henge bjella på katten. Foto; NTB /Scanpix
HANNA KVANMO: SV-dronninga som aldri var redd for å henge bjella på katten. Foto; NTB /ScanpixVis mer
Meninger

Forleden dundret avisa Vårt Land til med den fengende tittelen «Kristen-Jonas må stoppast!» over hele sin tabloide forside. Karakteristikken - som selvsagt ikke var Vårt Lands egen - falt fordi Ap-leder Jonas Gahr Støre hadde talt i tunger om fordelene med kontantstøtte til småbarnsforeldre, en kjent kampsak for et politisk parti ved navn Kristelig Folkeparti. Ap-lederen har ikke gjort noen hemmelighet av at han er bekjennende kristen, men utover det finnes det altså ingen sammenheng mellom religion og politikk.

Denne mangelen på sammenheng har ligget Vårt Land tungt på hjertet de siste dagene. «Kristen-Jonas» er en konspiratorisk oppfinnelse, mener åpenbart avisa, som har hanket inn kommentarer fra folk som bekrefter at det ikke finnes noen sammenheng mellom religion og politikk.

VG-redaktør Hanne Skartveit sier for eksempel at «religion er noe privat og personlig, og derfor har det ikke noe med politikken å gjøre».

Som innfødt sørlending har jeg hele mitt liv ønsket at religion er noe privat og personlig, noe som ikke blir presset ned i halsen på sakesløse barn. Du kan gå inn i en bokhandel i en middels sørlandsby, spørre etter en bestemt bok - og få til svar: «Her selger vi ikke profan litteratur».

Smak på navnet: Kristelig Folkeparti. Ingen sammenheng mellom religion og politikk?

Hør hør: Muslimbrødrene. Profetens Ummah, for den saks skyld. Upolitiske trossamfunn?

Betegnelser som «Kristen-Jonas» er «bare merkelapper som har en fordummende effekt i politiske debatter», ifølge de kommentatorene Vårt Land har konsultert.

Kanskje er det tvert imot forfriskende i den politiske debatten å henge en bjelle på en katt innimellom? Avdøde SV-politiker Hanna Kvanmo ble min helt da hun sa det like ut. KrF-toppen Kåre Kristiansen la en trøstende hånd på skulderen hennes etter et dårlig valgresultat og fikk klar beskjed: «Ta bort den klamme prestehanda».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.