Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«O» for optimalt

Hvorfor det har tatt vel et år å hente «O» over hit er en gåte, men Damien Rice er vel verdt å vente på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CD: Debutplater av et slikt kaliber er sjelden vare. Jeg sitter med noe av den samme fornemmelsen av mektig storhet som da jeg satte på Tom McRaes debut tidlig i 2001 og Thomas Dybdahls fjorårsdebut. Det er flere likheter også musikalsk, men Ryan Adams og Jeff Buckley er kanskje enda riktigere referanser.

Stillfarende

Det er - igjen - en meget stillfarende debutant vi har med å gjøre, uten store ord og fakter. Også settingen er enkel, plata er spilt inn i et mobilt studio filmkomponisten og produsenten David Arnold (bl.a. Björks «Debut») satte Rice opp med, og albumet er produsert, mikset og for en stor del også spilt av Damien Rice selv - med noen få støttespillere.

«Amie», med dramatiske strykere, er for eksempel noe av det vakreste jeg har hørt dette tusenåret - til tross for at låta avbrytes ganske så brutalt etter fire og et halvt minutt av stemmer fra en folkemengde og Damiens klarinett i «Cheers Darlin'» - som avsluttes med pianoimprovisasjon før også den glir over i mykt pianospill på den etter hvert både mystiske og skumle duetten «Cold Water».

Suite

Dette understreker også en annen fornemmelse, nemlig at hele denne plata bør høres under ett. «O» er en timelang, velregissert suite for Damiens stemme og gitar m.m., Lisa Hannigans stemme, Vyvienne Longs cello og strykere (arrangert av David Arnold) som bygger seg opp mot en dramatisk avslutning med operasangeren Doreen Currans medvirkning i «Eskimo» (som også skjuler to bonusspor, blant annet «Silent Night» med Hannigan!).

Også cd-coveret er innbydende, om enn vanskelig å lese... Det er formet som en liten bok med hard perm, med tegninger og malerier signert Rice og Hannigan.