O, herlige mørkemenn

SKIEN (Dagbladet): Fra kirka til saloonen og tilbake til gudshuset igjen, ja, noen ganger langt ute på kirkegården. Det er en aften breddfull av ambisjoner Midnight Choir tar sitt publikum med på, men motet er aldri større enn formidlingsevnen når den strykeforsterkede trioen vrenger sin sjel.

Langt mot nord bor der et forpint folkeslag. De lever i mørke store deler av året, og i deres hjerter hviler en lengselsfull og sorgtung melankoli. Fra deres hjerters kjølige avkroker kommer en lyd. En lyd preget av dunkle tanker, av tvil. Men også av håp...

Slik kunne man berette om det som er i ferd med å bli Det Norske Soundet anno 1999. Madrugada og Midnight Choir graver begge dypt i den anglo-amerikanske kulturen for å finne sine røtter, men de omdefinerer det likevel til et uttrykk som er deres eget og som er norsk i sitt lynne og sin atmosfære. - Vi liker å lage spesielle konsepter. Her kobler vi en strykekvartett med et av landets heteste rockeband, og det er sånn vi jobber. Vi driver ikke bare og sender penger ut til andre, vi lager også våre egne produksjoner, sier informasjonssjef Astrid Holen i Rikskonsertene.Midnight Choir skal besøke 16 steder på turneen, og arrangørene på hvert sted kjøper konserten av Rikskonsertene. Når turneen er slutt vil Rikskonsertene ha totale utgifter på om lag 500000 kroner.- Det dekker reise, honorar, rigg og alle andre utgifter i forbindelse med en slik turné. Dette var et prosjekt vi ville satse på, sier Holen.

Lidelse og lidenskap

Som liveutøvere har Midnight Choir perfeksjonert sin arktiske fullformatrock ennå et par hakk bedre enn sine Sjekle-fettere fra nord. Med strykekvartetten Strinda Strings med seg på scenen klarer de på oppsiktsvekkende vis å formidle nyansene og nerven i sitt alvorstyngede låtmateriale. Det er lidenskapen og lidelsen uttrykt så dedikert og desperat som bare ekte kunstnersjeler kan gjøre det.

Noe av Midnight Choirs styrke ligger i at de ikke lar seg kneble av sine nye strykevenner. Strinda Strings er med på deres prinsipper, med det resultat at Atle Bystrøm og co. i deler av konserten framstår med reinskåren rockebesetning. De gjør en råsterk gitarrock-versjon av «Mercy On The Street», låta der bandet i sin tid fant sin stemme, skal vi tro Bystrøm.

Bredbeint

Denne kombinasjonen av det bredbeinte og kontante blårock-orkesteret og en strykeforsterket besetning som danner et inderlig og episk lydbilde, fungerer på mange måter helt perfekt. Paal Flaatas balansegang mellom den totale innlevelse og tilstedeværelse, og den upretensiøse framtoningen, er svært kledelig.

Midnight Choir kler seg nakne, de rocker huset og de gir seg hen som ytterst få - om noen - norske musikere av i dag.

Hulk.

TURNÉSTART: Midnight Choir innledet sin norgesturne med Strinda Strings på hjemlige trakter seint i kveld.