Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

O jazzboks med din glede

Den som vil plugge hull i jazzkunnskapene, har hjerte for cd-formatet og ledig hylleplass lever i de beste av alle tider.

MONUMENTAL: En stor del av Herbie Hancocks diskografi er samlet i en halvannen kilos boks med 34 album. Her er han i Molde i 1997, på ett av mange festivalbesøk. FOTO: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET
MONUMENTAL: En stor del av Herbie Hancocks diskografi er samlet i en halvannen kilos boks med 34 album. Her er han i Molde i 1997, på ett av mange festivalbesøk. FOTO: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET Vis mer

CD-BOKSER: Varslene om cd'ens snarlige død, utløpende opphavsrettsbeskyttelse og plateselskapenes behov for å presse siste dollar ut av gamle opptak har utløst en tidevannsbølge av rimelige cd-bokser.

Og nedlasting eller ei: Digitale lydfiler gjør lite av seg under juletreet sammenliknet med en røslig boks.

MILES DAVIS:  Strålende kvintett «live».
MILES DAVIS: Strålende kvintett «live». Vis mer

BLANT denne høstens små og store boks-godbiter er «Miles Davis Quintet: Live in Europe 1969 (The Bootleg Series Vol 2)» (Columbia/Legacy/Sony). Dette er «the lost quintet», Miles' faste konsert- og turnéband i månedene mellom «den andre store kvintetten» og funk/rock-perioden i kjølvannet av «Bitches Brew», med Wayne Shorter på saksofoner, Chick Corea på el-piano, Dave Holland på bass og Jack DeJohnette på trommer.

Dette stjernebandet kom seg aldri i studio. Men europeiske radio- og tv-stasjoner tok det opp på konserter der musikalsk fortid, samtid og framtid sydet i en rykende støpeskje, med det lykkelige resultat at kvintetten kan tv-oppleves i Berlin på en dvd og pr radioopptak fra Antibes/Juan-les-Pins og Stockholm på tre cd'er.

MILES DAVIS: Nå også i mono - igjen.
MILES DAVIS: Nå også i mono - igjen. Vis mer

SKULLE behovet for mer Miles anno dazumal være til stede, har Columbia/Legacy/Sony samlet mono-versjoner av ni album fra siste del av 1950-tallet og de første 1960-åra i «Miles Davis: The Original Mono Recordings». Her er ingen såkalte bonusspor, bare remastret monolyd fra bl a «Kind of Blue», «Milestones», «Porgy and Bess», «Sketches of Spain» og «Miles & Monk at Newport», det siste en noe kunstig sammenføying av en Miles-konsert fra 1958 med en Monk-konsert fra 1963, det hele utgitt på LP i 1964.

VIL man enda lenger tilbake i Miles-sagaen, er 3cd-boksen «Miles Davis: Great Sessions» (Blue Note) en bra «best of...»-variant i mono med hele «Birth of the Cool» (1949/50) og to plater med opptak fra 1952-54. J.J. Johnson, Percy Heath, Gerry Mulligan, Max Roach og Art Blakey er blant medspillerne på disse innspillingene som inngår i The Rudy van Gelder Edition og bærer den legendariske produsenten/lydteknikerens signatur.

MILES DAVIS: Gode årganger.
MILES DAVIS: Gode årganger. Vis mer

OGSÅ på 10 cd-boksen «The Very Best of Concord Jazz» (Universal) er Miles Davis anno 1955 representert med et kvintettalbum. De øvrige solistnavnene i dette Prestige/Riverside/Fantasy-utvalget er John Coltrane, Sonny Rollins, Chet Baker, Thelonious Monk, Wes Montgomery, Cannonball Adderley, The Bill Evans Trio, Dave Brubeck og Vince Guaraldi.

Låtvalgene er upåklagelige og boksen forteller jazzhistorie av ypperste bonitet.

RIKHOLDIG:  Jazzhistorie på 10 album.
RIKHOLDIG: Jazzhistorie på 10 album. Vis mer

HØSTENS tungvekter er likevel «Herbie Hancock. The Complete Columbia Album Collection 1972-1988» (Columbia/Legacy/Sony) — altså pianistens plater fra «Sextant» og «Headhunters» via V.S.O.P.-kvintettens akustiske meritter til «Future Shock» og «Perfect Machine».

Boksen har 34 plater, hvorav åtte tidligere bare er utgitt i Japan, vekta er 1,527 kg og den musikalske egenvekta atskillig høyere.

HERBIE HANCOCK: Høstens tungvekter.
HERBIE HANCOCK: Høstens tungvekter. Vis mer

Ei god lita bok følger med, der både Hancock og hver enkelt plate plasseres i den større populærmusikkhistorien, en historie Hancock så visst har bidradd til både på egenhånd og i samklang med kollegaer som Miles Davis, Wayne Shorter, Chick Corea, Tony Williams, Carlos Santana, Wynton Marsalis og tallrike andre. Fra standardlåter i akustisk tapning til solopiano og funk-pionerarbeid på synther — sporene etter Herbie Hancock er mangfoldige, og denne boksen gir på fabelaktig vis muligheter til å studere dem på nært hold, og likevel med en distanse som var uoppnåelig da de ble satt og som gjør gjenhøret desto mer interessant.

SISTE, men langt fra minst interessante kandidat til en plass ved juletrefoten: «Selected Signs III — VIII», en 6cd-antologi laget til den store utstillingen «ECM -A Cultural Archaeology» på Haus der Kunst i München for et år siden.

MERSMAK:  ECM-antologi som gir lyst på mer.
MERSMAK: ECM-antologi som gir lyst på mer. Vis mer

Bredden i ECM/ECM New Series' utgivelseshistorie trer fram i all sin velde og utvalget og rekkefølgen i presentasjonen er håndtert med stor følsomhet. Selv om enkelte navn nødvendigvis må glimre med sitt fravær, virker smakebitene av komponister som bl a Arvo Pärt, Dmitrij Sjostakovitsj, Giya Kancheli, Györgi Kurtag, Heiner Goebbels og Eleni Karaindrou og utøvere som Jan Garbarek, Tord Gustavsen, Anja Lechner, Jimmy Giuffre 3, Ralph Alessi og en skare andre mer som «utvidende» enn «begrensende».

Hvilket ikke er noen selvfølge for en antologi. Men så har da heller aldri ECM vært noen selvfølgelighet.