Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

O jul med din glede

Hvis vi skulle feiret Jesu Kristi fødsel, tror du det var slik Jesus ville at det skulle bli?

JULESTEMNING?: Kanskje jul var noe fantastisk en gang, nå er det bare stress, mener innsenderen. Foto: NTB Scanpix
JULESTEMNING?: Kanskje jul var noe fantastisk en gang, nå er det bare stress, mener innsenderen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

«Jeg tar bare denne her, så blir jeg ferdig med juleshoppingen.» «Hater julen, det er så stress.»

En sur mor som skal kjøpe gaver til barna sine, som hun ikke forstår seg helt på. En gammel stakkars bestemor, som ikke har godt av å gå ut av huset. Hun finner seg selv i en mørk ungdomsbutikk, hvor de spiller en dårlig house-remix av «All I Want For Christmas Is You» på fullt volum. Der skal hun finne en gave til en gretten ungdom, som har skrevet ned et spesifikt valg av ei jakke til julen.

Dette er julestemningen jeg opplever hvert år. Butikkene hever prisene hvert år, fordi de vet det er jul og alle skal kjøpe julegaver. Julegavene byttes og byttes. Barna vokser opp og blir mer gretne enn du er, fordi du ikke brukte tid på å forstå hva julen er. I Norden bruker vi millioner av penger til juleshopping og julepynt. Julen handler om de dyreste presangene og mest pyntede hjem. Dette er julen jeg ser hvert år.

De fleste tror at Jesus Kristus ble født i julen, og vi ser for oss en baby som ligger og koser seg i en krybbe. Vi forteller oss selv og andre at vi ferier Jesu Kristi fødsel i julen. Er det virkelig sant at vi ferier Jesu Kristi fødsel?

Rundt det fjerne århundret bestemte kirkelederne at 25. desember var datoen for Jesus Kristus? fødsel. Første registrerte feiring var i Roma på 336 e.Kr. 25. desember er faktisk en veldig viktig dag for mange andre, som ikke er kristne. Denne dagen er fødselsdagen til mange solguder rundt om i verden. Solguden Mitra, solguden Osiris og solguden Adonis ble født 25. desember.

«De første kristne ferier ikke Jesu fødsel, fordi de betraktet feiring av fødselsdager som en hedensk skikk.» (The World Book Encyclopedia)

En hedning er en som ikke tilhører noen av de store kulturreligionene.

«Flere undersøkelser viser at julens historie tydeligvis stammer fra hedenske religiøse røtter.» (Bibelske spørsmål)

Det finnes heller ikke noe bevis på at Jesus ble født 25. desember. Det er faktisk ingen som vet når han egentlig ble født. Dette er den sanne historien som julen.

Jul, jul, glade jul.

Juletiden er også en tid hvor vi er presset til å kjøpe julegaver til hverandre. Juletiden er også tiden hvor folk får mest gjeld. Så har vi julebordsesongen, som starter i november og varer til januar/februar. Vi har også den flotte historien hvor vi forteller barna våre om en gammel mann kledd i rødt som kommer med gaver på juleaften.

Den sanne julenissen er St. Nicholas av Myra, som viet sitt liv til å hjelpe de trengende. St. Nicholas av Myra pleide ofte å gå kledd i rødt og hvitt, biskopens kapper, og delte ut gaver til barn. Er det slik vi hedrer St. Nicholas av Myra, ved å kun gi gaver til hverandre?

Hvis vi skulle feiret Jesu Kristi fødsel, tror du Jesus ville at det var slik det skulle bli? Kanskje jul var noe fantastisk en gang, hvor vi ga til de fattige, hvor vi brukte julen til å minnes Jesus. Hvor folk husket St. Nicholas av Myra og ga gaver til de trengende. Men sånn er det dessverre ikke i dag.

Den gode julestemningen finnes bare i julefilmene vi ser på tv. Ikke i virkeligheten. Bruk julen til å hjelpe de trengende og de ensomme!

Fakta: Det begås flere selvmord i juletiden enn andre høytider og ferier i året.

God Jul!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media