O, jul med din glede

En god idé som kunne vært gjennomført bedre.

FILM: Pepperkaker og julemarsipan har vært tilgjengelig siden september. I Oslo varsler skrikende juledekor at det jaggu er på tide med gaveshopping. Og fra og med fredag går «Historien om Julenissen» på norske kinoer. Her gjelder det å smi før jernet er varmt.

Uheldig dubbing

Når det er sagt, denne finske filmen er på langt nær det mest glorete juleeventyret som har gått på norske kinoer. Ideen er faktisk ganske god og filmen byr på et par, tre morsomme figurer. Selve gjennomføringen kunne derimot vært gjort bedre, og den norske dubbingen er noe av det mest uheldige jeg har hørt på lenge. I den virkelige verden snakker man ikke med overdreven tydelig artikulasjon. Nok om dubb.

Historien utspiller seg i en liten landsby i Lappland en gang på 1800-tallet.

Vi møter vesle Nikolas i det han blir foreldreløs på selveste julaften. Det blir landsbybeboernes oppgave å oppdra guttungen, og etter hvert havner han hos eremitten Isak, en svær bjørn av en fyr, med strengt skjegg og klare meninger om oppdragelse. Isak viser seg omsider som en grepa kar, med et fantastisk snekkerverksted i kjelleren, og han og Nikolas fortsetter guttungens tradisjon med å dele ut små trefigurer til barna på julaften.

Melodrama

Filmen har absolutt gode øyeblikk, men preges dessverre av overdrevent melodrama og litt lettvinte løsninger. Musikkbruken blir også en smule overveldende.

Likevel vil nok filmen vekke julefølelsen hos de minste, og føre til at mannfolk rundt i de tusen hjem må ikle seg maske og striesekk dette året også.