O jul med din vinglede

Du bør unne deg selv og andre noe ekstra godt til jul, og det er ennå tid til å få levert bestillingsvinene før høytida setter inn. Her får du tips om noen skikkelige godsaker.

5656 Pommery Brut Royal (224 kr) Fine brødtoner i duften, frisk og ren fruktighet av søte epler, ikke for syrlig, godt smaksbilde, store bobler, ekspansiv i munnen, vedvarende ettersmak.

Spanjol til ribba

B34693 Conde de Valdemar Crianza 1994 (95 kr) Denne vinen bekrefter påstanden om at 94-årgangen er «excelente» i Rioja. Mye fat i duften, men også mye frukt. Vellykket, varmt tjærepreg, toast fra svidde eikefat, bra struktur, lang og fin ettersmak med behagelig bitterhet. B30498 Roda II 1993 (162 kr) Ufiltrert og solid Rioja-vin. Veldig fatpreg, men også solide fruktige undertoner av svisker og lakris. Bra syrefriskhet og tanninstram ettersmak.

Kalkunviner

B34696 Beaune Cent-Vignes 1990, Morot (219 kr) Godt bærpreg og kaffe i duften. Frisk, bringebærpreget smak med innslag av toast. God pinotkarakter. Kompleks, rund og fyldig struktur, syrlig ettersmak. B30032 Gevrey-Chambertin 1991, Burguet (201 kr) Flott, syrlig og bringebæraktig duft. Elegant, tydelig og «pinne» med animalske aromaer av hengt kjøtt og vått løv. God fylde, rundhet og smaksbalanse, med passe tørr ettersmak.

God bordeaux

B30493 Larrivet-Haut-Brion 1995 (213 kr) Utpreget kaffeduft, én paneldeltaker vil heller trakte kaffen selv, men vinen har mye mer enn kaffe å by på: toast, sjokolade, plommer og moreller. Behagelig, rund og fyldig, med tørr ettersmak som skyldes både fruktsyrer og tannin. Flott matvin.

Kosevin

B30619 Gallo Northern Sonoma Merlot 1993 (170 kr) Dufter bjørnebær og litt tobakk. Bra spenst og saftighet i smaken, svakt mintaktig, tett, fyldig, varm og bløt. Kompleks og balansert med nyanser av kirsebærkjerner og mineraler. Lang og flott ettersmak. Et bevis på at Gallo kan bedre enn sitt billige, masseproduserte «plonk».

Portugals beste?

B30613 Casa Ferreirinha Reserva Especial 1990 (249 kr) Dette er en av Portugals aller beste viner, nesten rart at denne årgangen ikke ble funnet verdig til Barca Velha-etiketten. 84-årgangen kostet 140 kroner i Norge, så prishoppet blir drøyt å svelge, selv om vi her har en god vin å skylle ned med. Solvarm, litt tørr og støvete duft med innslag av eukalyptus og mørke bær. Rustikk i stilen som portugisere flest, edel og fyldig hetvinskarakter med nyanser av tørket frukt. Ganske tørr ettersmak, kan matche kraftig mat.

Søtt snadder

B30499 Moscato Passito di Pantellaria Mare d'Ambra 1995 (214 kr) Imponerende at det kan lages så god vin så langt sør som på den lille øya Pantellaria, midt ute i Middelhavet mellom Sicilia og Tunis. Dufter sitrus og aprikos, smaken er mektig og søt og minner mest av alt om korinter. Vinen får mer smakstagger etter litt lufting, da strammer den seg opp, viser sin eleganse og friskhet i flott balanse med alt det søte. Harmonisk og lang ettersmak, skikkelig kosevin. 30601 Tokaji Aszz Disznskö 5 puttonyos 1992 50 cl (149 kr) Friskere og mer spenstig enn tradisjonelle fatpregete tokajere, denne har fin fruktsmak av aprikos og bitre appelsiner som står seg bra i kontrast til vinens sødme.

I denne søte juletid

Vi holder oss vanligvis til vin, men gjør unntak i anledning jula: 11013 Drøbacchus Weinbrand Cream 50 cl (147 kr) Dette er en knallsøt likør med 17% alkohol, der vinagenten Drøbacchus i Drøbak har vært med og bestemt smakssammensetningen. Likøren er laget av tysk druebrennevin, tilsatt fløte, honning og sjokolade. Tyktflytende og mektig, med en smak som minner mest om nougat og sjokoladeis. Det opplyses ikke på emballasjen hvor mye sukker produktet inneholder, men det må være mye. Ryst flasken, og server kald. Personlig synes vi den er for mektig og søt til å drikkes, og siden det ikke er pent å slikke glasset vil vi heller anbefale den spist med skje; som saus på vaniljeis eller i stedet for sjokoladesaus til pære Belle Hélene. Portvin neste søndag: Julas portvin omtales i egen test på søndag 21. desember, og er derfor ikke tatt med her.