Obama, Cameron og Hollande: De snubler på krigsfot

Plutselig haster det likevel ikke så mye å angripe Syria for Barack Obama, David Cameron og François Holland. Og seint i kveld, torsdag, gikk det helt galt for Cameron da Parlamentet stemte ned hans plan om å angripe Syria.

- IKKE ANGRIP SYRIA: Britiske demonstranter samlet seg i dag utenfor Parlamentet. Der ble statsminister David Camerons forslag om militær intervensjon i Syria nedstemt. Foto: AFP PHOTO / ANDREW COWIE / NTB SCANPIX
- IKKE ANGRIP SYRIA: Britiske demonstranter samlet seg i dag utenfor Parlamentet. Der ble statsminister David Camerons forslag om militær intervensjon i Syria nedstemt. Foto: AFP PHOTO / ANDREW COWIE / NTB SCANPIXVis mer
Kommentar

De hadde forhastet seg, og altfor mye kom i veien, både her og der. Lederne for de tre vestlige stormaktene, to av dem fordums, som har faste plasser i Sikkerhetsrådet i FN, måtte brått trekke inn årene og tenke seg om. Farvannet fram til Syria viste seg politisk farefullt.

I Frankrike snakket president François Hollande merkbart mer moderat enn tirsdag, da han var «klar til å straffe de som har tatt den skammelige avgjørelsen om å gasse uskyldige». Torsdag snakket han om å finne andre utveier enn et militært angrep. «Alt må gjøres for ei politisk løsning», sa Hollande etter et møte med lederen for Syrias Nasjonale Koalisjon, den syriske opposisjonen, i Elysée-palasset.

I Storbritannia har statsminister Davis Cameron vist seg som et forhastet brusehode og møtt et opprør mot krigsplanene blant sine egne konservative. Og Arbeiderpartiet, i opposisjon, stilte klare krav for å støtte ham. Cameron ville ha gjennom et vedtak om Syria i Parlamentet i går, torsdag. Men for å imøtekomme kritikerne måtte han love å komme tilbake igjen når FNs våpeninspektører har lagt fram sin rapport om kjemiske våpen i Syria. Deretter skulle bli det ny avstemning. Men torsdag kveld tapte han uansett med 285 imot seg og 272 stemmer i ryggen, et sviende nederlag for USAs mest ihuga støttespiller.

I USA sa Barack Obama at «avgjørelsen er ennå ikke tatt». Han sier å ha klare bevis for bruk av kjemiske våpen fra de syriske regjeringsstyrkenes side. Men han har ennå ikke lagt fram noen ugjendrivelige bevis, som kan overbevise tvilere og vinne støtte for et militært angrep.

Verken Obama eller Cameron finner noen støtte blant velgerne for å angripe Syria. For Hollande er det noe bedre, men velgerne er delt.

I Sikkerhetsrådet kommer de ingen vei, på grunn av «vennene» til Syrias president, Bashar al-Assad, i Russland og Kina, som har hver sine grunner til å støtte ham. Det britiske forslaget til vedtak, som skulle gi fullmakt til å bruke «alle nødvendige virkemidler» for å «verne sivile mot kjemiske våpen», fikk et russisk veto før det lå på bordet. Og nå har ikke engang forslaget støtte i Parlamentet i Storbritannia.

Men, som Hans Blix, tidligere sjef for våpeninspektørene i Irak, sier: Man kunne trolig få med Russland, Kina og også Iran på en fordømmelse av bruken av kjemiske våpen i Syria, dersom man ventet på rapporten fra FNs våpeninspektører i Syria og hvis rapporten gir et klart svar.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, sier man må vente på rapporten før Sikkerhetsrådet kan gjøre noe vedtak. Inspektørene er ferdige i Syria lørdag. Så skal de skrive rapport. Først ut i neste uke kan bildet klarne. Har brusehodene tålmod til å vente? Etter nederlaget i Storbritannia må de i alle fall tenke seg nøye om.

Men for å gå utenom FN, altså Sikkerhetsrådet, må de kunne legge fram ugjendrivelige beviser og overbevisende grunner for det fornuftige ved å gå til militært angrep. Minnene fra krigen i Irak, som ble rettferdiggjort med falske beviser om våpen for masseødeleggelse, legger press på de som nå vil angripe Syria, og den historien er ikke glemt av motstanderne heller.

Noen bred koalisjon har man heller ikke fått samlet for å gripe inn i Syria. Den Arabiske Ligaen fordømmer riktignok klart det syriske regimets bruk av kjemiske våpen. Men ingen av landene går offentlig ut med støtte til et militært angrep. Og å delta vil de slett ikke.

Obama, Cameron og Hollande snubler på krigsfot.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.