EUROPAPOPULIST: Donald Trump har hentet inspirasjon fra høyrepopulister i Europa når han angriper muslimer i USA. Han kan ha feilberegnet sitt publikum.
EUROPAPOPULIST: Donald Trump har hentet inspirasjon fra høyrepopulister i Europa når han angriper muslimer i USA. Han kan ha feilberegnet sitt publikum.Vis mer

Obama er en muslimsk agent og andre absurde trumpismer

Massedrapet i Orlando kommer til å spille en rolle i den amerikanske valgkampen, men Donald Trump kan for en gangs skyld ha feilberegnet sitt publikum.

Kommentar

Donald Trump fyller 70 år i dag, men allerede i går benyttet han sjansen til å gratulere seg selv på twitter. Han mente det fatale angrepet på et utested for homofile i Orlando, Florida, viste at han hadde hatt rett da han foreslo innreiseforbud for muslimer.

Selvfølgelig var det ufølsomt og selvopptatt i hans første uttalelse kort etter at 49 mennesker hadde blitt drept og enda flere såret. Men ufølsom og selvopptatt er jo Trumps modus operandi. Ingen ventet noe annet. At han fulgte opp med å antyde at Barack Obama er en muslimsk agent i Det hvite hus, er også helt i tråd med hans konspiratoriske legning og birther-fortid. Han rundet dagen av med å bannlyse Washington Post fra valgkampen sin, fordi han mislikte avisas dekning.

Men konspiratorisk, narsissistisk og udemokratisk, har så langt vært trekk som har hatt en urovekkende sterk tiltrekning på store deler av amerikanske velgere. Hittil har både kommentatorer og hans partifeller tatt feil hver eneste gang de har spådd at han har trådt over grensen.

Men denne gangen kan han likevel ha feilberegnet hvilken gevinst det er igjen å hente fra å angripe den muslimske befolkningen i USA. Det skyldes ikke alene at bildet det siste døgnet har endret seg. Det er sådd betydelig tvil om gjerningsmannens motiver og hvorvidt han var radikalisert. De første rapportene om forbindelsen til IS har uansett festet seg, også her hjemme. Trumps hysteriske påstand om at Hillary Clinton ønsker å åpne grensene for masseinvasjon av islamister, faller sikkert i god jord hos noen, slik tilsvarende beskyldninger florerer i den europeiske debatten.

Flere har nettopp påpekt at Trump henter inspirasjon fra europeiske høyrepopulister, ikke minst i gamle Øst-Europa. Men USA er tross alt ikke Europa. I innvandrerlandet har Trump riktignok klart å melke en generell innvandrerskepsis i deler av befolkningen. Målingene viser også at han tjente på terrorfrykt etter angrepet i Paris, og at hans forslag om midlertidig innreiseforbud mot muslimer, ga ham et løft blant republikanske velgere. Men så butter det mot.

Å peke ut en etnisk gruppe som fienden i multikulturelle USA, er mer enn risikosport. Når det blir et mønster, som med Trump, vil andre utsatte grupper gjenkjenne fordommene så altfor godt. Så langt har Trump lagt seg ut med meksikanere, latinos, svarte og kvinner. Hans klossete forsøk på å fri til LHBT-miljøet ved å påstå at han er mer mot muslimsk terror enn Hillary Clinton, ble kontant avvist. Fordi hans politikk på feltet er erkekonservativt.

Vil Trump likevel overbevise noen ved å fremstå som tøffere mot terror? Utenriks- og sikkerhetspolitikk er Trumps svakeste områder. Han er villig til å bombe Danmark om nødvendig, samtidig som han er en klassisk proteksjonist. Han beundrer Putin og er imponert over hva Nord-Koreas Kim jong un har fått til i så ung alder. Her har velgere betydelig mer tillit til Hillary Clinton, eller for den saks skyld Barack Obama, som Trump angriper for å ha medvirkende til terrorangrep på amerikansk jord, en Obama som er mer populær enn noensinne.

Fenomenet Trump gjør alle nervøse. Det er ikke bare kommentatorer som har tatt feil. Det republikanske partiet undervurderte ham grovt. I etterkant vil trolig historiens dom være at man undervurderte velgerne grovt, og at Trump var en mann som på samme måte som han har luktet forretningsmuligheter opp gjennom årene, har luktet et velgerpotensial. Da er det greit å minne om at Trump ofte har feilet og spilt fallitt. Det hører også med at amerikanere liker konspirasjoner. Det er vevd inn i historien og viser seg i bevegelser som virker fremmede for nordmenn og europeere, som for eksempel og kanskje ikke minst i støtten til å bære våpen. Slike konspirasjonsteorier er ikke høyresiden alene om.

En besnærende konspirasjon blant Bernie-tilhengere er at Donald Trump er betalt av Clinton-paret – som han har vært omgangsvenn med og støttet økonomisk – for å ødelegge det republikanske valget slik at Hillary blir president. I så fall gjør han en god jobb. Trumps angrep sist uke på dommeren som felte omstridte Trump University, blir omtalt av partifeller som definisjonen på rasisme. De ville at han beklaget uttalelsen, noe han selvsagt ikke gjorde. Trump mente at dommeren fra Nevada, som hadde meksikanske røtter, var etter ham på grunn av hans utfall mot meksikanere. Trump forlangte å bli dømt av likemenn, det vil si en hvit mann, og antydet dessuten at dommeren ville få svi om han ble president i USA.

Da 49 mennesker ble drept på et utested i Orlando, så Donald Trump en mulighet til igjen å fremme sin agenda. Peke på at han hadde hatt rett; muslimer er en trussel. Hans tilhengere vil kanskje stemme i, men for veldig mange amerikanere er Orlando langt mer komplisert og sammensatt. Det er beviselig kristenfundamentalister som har frontet motstand mot LHBT-miljøet, som har innført lover mot likestilling, som er mot at homofile skal få gifte seg, som vil omgjøre Høyesteretts avgjørelser både på dette området og når det gjelder abort, noe Trump har lovet å sørge for ved å innsette et konservativt flertall.

For mange er det derfor religiøse dogmer og fundamentalister som truer likestilling i hverdagen, ikke jihadister eller islam spesielt.

Det er meningsmålinger som fortsatt sier at Trump og Clinton er side om side. Tallknusere som Nate Silver og fivethirtyeight.com, som tidligere har truffet mer presist, mener det er tvilsomt ut i fra demografi, historisk statistikk og prognoser. Donald Trump burde kanskje studere høyrepopulismen i Europa nærmere før han importerer den direkte. Vel er den fremgangsrik og truende, men ingen partier er i nærheten av å danne flertall alene. Trump skal vinne over halvparten av stemmene i november. Det er rett og slett ikke så mange fryktsomme hvite mennesker i Amerika.