Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

-Obama er som et nys som aldri kommer

Bergen Internasjonale Filmfestival åpnet med politisk satire.

I BERGEN: James Gandolfini, kjent fra Sopranos, spiller en av rollene i In The Loop. Filmen åpnet Bergen Internasjonale Filmfestival.
I BERGEN: James Gandolfini, kjent fra Sopranos, spiller en av rollene i In The Loop. Filmen åpnet Bergen Internasjonale Filmfestival. Vis mer

|||Onsdag kveld åpnet Bergen Internasjonale filmfestival med «In the Loop», den britiske regissøren Armando Ianucci kritikerroste komedie. Filmskaperen selv gjester festivalen.

Filmen utspiller seg i britiske og amerikanske maktkorridorer, og er et produkt av Ianuccis studier av det politiske landskapet i Storbritannia etter 11.september. Fra før hadde han laget «The Thick of It», en BBC-serie som harselerer med forholdet mellom britiske politikere, pr-byråer og media.
- Jeg hadde laget tv-serien «The Thick of It» og innsett at jeg ønsket å lage en spillefilm som tematiserte noe av det samme. Etter hvert som jeg leste hva som egentlig hadde skjedd fra 2001 til 2003, måten britiske og amerikanske politikere hadde trikset med sannheten på, innså jeg at jeg var nødt til å lage en film. Og da jeg reiste til Washington for å drive research, oppdaget jeg at britiske politikere hadde vært fullstendig star struck i møte med sine amerikanske kollegaer. «Dette er en historie verdt å fortelle», tenkte jeg.  

Får på pukkelen
«In the Loop» handler om britiske og amerikanske toppolitikere som ønsker å sette i gang en krigsopperasjon. Hvorfor de ønsker krigen forklares aldri. I stedet er det tydelig at bevis undras offentligheten, at avgjørelser tas på lavt nivå og at ingen egentlig veit hva de driver med. At filmen driver gjøn med Bush/Blair-administrasjonen er tydelig, likevel nevnes de to statslederne aldri med ord.

-Er satire et godt våpen?

-Ja, det syns jeg. Det handler om å tydeliggjøre og å gjøre virkeligheten lettere å tygge. Et tungt drama om det samme problemet kunne fort blitt treigt, for stort og lite severdig.

-Det er ikke bare politikere som får gjennomgå. Media får også på pukkelen?
-Media gjorde absolutt ingen god jobb før opptrappingen til Irak-invasjonen. Et eksempel er Washington Post, som til og med ba om unnskyldning da fakta endelig ble lagt på bordet.

Populistis
ke tabloidaviser
Ianucci har lang fartstid som komiker og teksforfatter. Han var en stor del av BBC-programmet «On the Hour», et «Halo i uken»-aktig radioshow som ble sendt i Storbritannia på begynnelsen av 90-tallet. I tillegg har han blant annet hatt sitt eget show, «The Armando Ianucci shows».

-Er det en komikers oppgave å belyse problemer?

-Ja, er det ikke det? Jeg syns det, men samtidig er det en vanskelig oppgave. En vis komiker sa en gang at en komiker er nødt til å oppføre seg som redaktørene til de mest populistiske tabloidavisene, siden jobben vår er å fortelle vitser folk faktisk forstår.

GIR REGI: Armando Ianucci (t.h.) på settet til In the Loop.
GIR REGI: Armando Ianucci (t.h.) på settet til In the Loop. Vis mer

Vinden har snudd
-Filmen hadde Amerikansk premiere i juli og får norsk premiere i november. Bush og Blair er borte. Er du to år for seint ute?

-Da filmen ble vist under Sundance-festivalen i januar spurte amerikanske journalister meg om det samme. De sa at siden Obama
representerte et taktskifte og håp, var det merkelig med en film som fokuserte så ensidig på negative aspekter med amerikansk politikk. I juli, da filmen hadde ordinær premiere i USA, traff jeg de samme journalistene. «Det er helt rett tidspunkt for filmen din», sa de. Det var tydelig at vinden hadde snudd for Obama.

-Men er det vanskeligere å drive satire mot amerikansk politikk nå som han står ved roret?

-Han er for fersk til at jeg kan svare på akkurat det. Men selv syns jeg han er nokså suspekt. Han er som et nys du venter på, men som aldri kommer. Talene hans er fine og man føler at de skaper motivasjon, men så sier han egentlig ingenting, sier Armando Ianucci.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling