Obama hjem til et Afrika som kobles fra USA

Det var den bortkomne sønnesønn som i helga kom hjem. I farens hjemland Kenya er det obamania.

HJEM IGJEN: Barack Obama i 2006, sammen med ste-bestemor Sarah Hussein Obama i landsbyen Kogelo, der familien Obama er fra. Foto: NTB Scanpix
HJEM IGJEN: Barack Obama i 2006, sammen med ste-bestemor Sarah Hussein Obama i landsbyen Kogelo, der familien Obama er fra. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET ER LITEN tvil om at de afrikanske røttene til USAs president Barack Obama er dype. I sin selvbiografi fra før har for alvor lanserte sin politiske karriere, «Dreams From My Father», skriver Obama om den store tomheten som han følte før han i 1988 dro til Kenya for å møte sine afrikanske slektninger.

Han dro for å finne sine røtter, og ble hentet av sin halvsøster og tante på flyplassen. På veien hjem falt eksosrøret av den gamle folkevogn-bobla. Tanta hadde fulgt i storebrorens - og Obamas fars - fotspor, og blitt akademiker. Men mer enn en gammel folkevogn hadde hun ikke råd til.

MEN SELV OM Obama nå kommer hjem til farens Kenya så kommer han til et land og et kontinent som på flere måter er i drift bort fra Amerika. Økonomien blomstrer i flere land i Afrika sør for Sahara, men det er ikke først og fremst på grunn av de amerikanske dollarene som investeres, det skyldes mer kinesiske yuan.

Kinesiske investeringer og dominans, afrikansk anti-vestlig - under påskudd av å være anti-kolonialistisk - populisme, og økende islamistisk ekstremisme i deler av Afrika, er alle ting som gjør amerikansk tilnærming til Afrika vanskeligere.

KINA HAR for lengst tatt over som Afrikas største handelspartner, og handelen med Kina er nå dobbelt så stor som handelen med USA. Kina bygger gruver og infrastruktur, og det er nå så mange som en million kinesere i Afrika. Imens er ikke lenger USA den lysende ledestjerna for Afrika, til tross for at USA har sin første president med afrikanske røtter.

DET HAR VÆRT nærmest umulig for Obama å unngå og reise til Kenya på sin fjerde tur til Afrika som president. Kenya er landet familien kommer fra, han har flere slektninger og en ste-bestemor som han kaller «Grandma Sarah» i landet. De blir trolig fraktet til Nairobi, for å unngå det kaoset med sikkerhetsfolk og presse som det ville blitt hvis Obama skulle reist til familiens landsby Kogelo ved Viktoria-sjøen, og se farens grav.

SAMTIDIG ER DET ikke bare enkelt for Obama å reise til Kenya. Landets president Uhuru Kenyatta var tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten av menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, inntil tiltalen ble frafalt i desember i fjor. Tiltalen skyldtes den etniske volden Kenyatta er beskyldt for å ha inspirert til under presidentvalget i 2007.

Men som blant annet The Economist skriver så skyldes det at tiltalen ble trukket tilbake blant annet at vitner i saken ble truet eller drept. Kenyatta tar seg vide fullmakter i landet som er oppkalt etter hans navn. Kenyattas far, Jomo Kenyatta, var Kenyas første leder etter selvstendigheten fra britisk kolonialisme i 1963.

MENNESKERETTIGHETER er et evangelium Obama kan forsøke å selge på sin Afrika-tur. Men mens Kenya under president Kenyatta har sine åpenbare problemer med dette, så er også det andre landet han besøker, Etiopia, et land der menneskerettighetene er på retrett. I Etiopia har vi en ett-parti-struktur med en sterk leder og en undertrykket opposisjon. Systemet er en ideologisk utfordring til det vestlige evangeliet og demokrati og framskritt som går hånd i hånd.

Den ideologiske utfordringen er inspirert av blant annet ett-parti-systemene i Xis Kina og et stykke på vei i Putins Russland. Men på den annen side så er jo Etiopia USAs mangeårige allierte, og et stabilt land på et urolig kontinent.

DERMED ER kampen mot aids og islamistisk terror det som framfor noe annet binder USA og et land som Kenya til hverandre. Kenya i øst og Nigeria i vest er landene i Afrika der kampen om spredning av ekstremistisk islam og terror framfor alt står. Kenya er veldig utsatt. Det var her Osama bin-Laden gjennomførte sin første store terrorhandling med bombingen av den amerikanske ambassaden i Nairobi i 1998.

Etter det har det vært en rekke store terroraksjoner i Kenya, som regel gjennomført eller inspirert av somaliere fra nabolandet i nord.

BEKJEMPELSE av aids og terror er det viktigste Obama har med seg i bagasjen når kan kommer hjem til Kenya. I bedre tider kunne presidenten sikkert tenkt seg lysteligere temaer når han besøker forfedrenes land som verdens mektigste mann.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer