Barack Obama - «Et lovet land»

Obama om Oslo-besøket: - En illusjon

I «Et lovet land» forteller Barack Obama om da han var i Norge for å motta Nobels fredspris.

NY BOK: I Barack Obamas nye bok «A promised land» forteller han om Oslo-besøket i 2009. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag slipper forlaget Cappelen Damm Barack Obamas etterlengtede bok «Et lovet land» på norsk.

Dagbladet har fått tilsendt manuset og i del fem av den nesten 800 sider lange boka, «Verden som den er», forteller presidenten om tida da han var i Oslo og mottok Nobels fredspris i desember 2009.

Han skrev talen i flyet på vei over Atlanterhavet, forteller han og minnes dagen slik:

- Som alt annet i Norge var nobelseremonien - som ble holdt i et skarpt opplyst auditorium med plass til noen hundre gjester - fornuftig og nøysomt, skriver Obama.

I OSLO: Tidligere leder av Den Norske Nobelkomite, Thorbjørn Jagland, og USAs tidligere president Barack Obama. Foto: NTB
I OSLO: Tidligere leder av Den Norske Nobelkomite, Thorbjørn Jagland, og USAs tidligere president Barack Obama. Foto: NTB Vis mer

- Et magisk syn

Han forteller at det han husker best fra Oslo-turen var øyeblikket da han og kona Michelle Obama sto på verandaen på Grand Hotel i Karl Johans gate i sentrum. De fikk beskjed av en i teamet om å kikke ut.

- Da vi trakk gardinene til side, oppdaget vi at flere tusen mennesker hadde samlet seg i skumringen og fylte den smale gata nedenfor. Alle holdt et tent lys i været - Oslos tradisjonelle måte å hedre årets fredsprisvinner på, skriver Obama, og fortsetter:

- Det var et magisk syn, som om et basseng av stjerner hadde seget ned fra himmelen, og da Michelle og jeg lente oss ut og vinket, og vi kjente den skarpe kveldsluften mot kinnene mens jubelen runget, kunne jeg ikke la være å tenke på de daglige kampene som fortsatt herjet i Irak og Afghanistan, samt all ondskapen og lidelsen og urettferdigheten som min administrasjon bare så vidt hadde begynt å gå løs på, står det i boka.

- En illusjon

FOLKEHAV: Nordmenn venter på Barack og Michelle Obama. Foto: Eirik Helland Urke / Daglbadet
FOLKEHAV: Nordmenn venter på Barack og Michelle Obama. Foto: Eirik Helland Urke / Daglbadet Vis mer

Obama skriver at han synes tanken på at han, «eller et hvilket som helst annet menneske, kunne skape orden av et slikt kaos», virket latterlig.

- På ett plan var det en illusjon folkemengden der nede jublet for. Og likevel så jeg, i blafringen av stearinlysene, også noe annet. Jeg så et uttrykk for kraften til millioner av mennesker over hele verden, skriver Obama.

- Uansett hva du gjør, vil det ikke være nok, hørte jeg stemmene deres si. Prøv likevel, legger han til.

Tidligere i boka skriver Obama om tankene han satt med etter at nyheten om fredsprisen nådde ham. Han beskriver forventningene til ham som president og realitetene som en voksende kløft.

- Oktober (2009, red.anm.) skulle bli den dødeligste måneden for de amerikanske styrkene i Afghanistan siden krigen begynte åtte år tidligere, skriver han.

- For hva da?

FORVENTNINGER: En hel verden hadde store forventninger til hva Obama skulle utrette. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
FORVENTNINGER: En hel verden hadde store forventninger til hva Obama skulle utrette. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Den tidligere presidenten forteller også om hvordan han reagerte da han fikk vite at han fikk Nobels fredspris.

En rådgiver ringte og vekket Obama tidlig på morgenen og sa:

«Du er blitt tildelt Nobels fredspris».

«Hva mener du?», svarte Obama.

«Det ble kunngjort for noen minutter siden.»

«For hva da?»

Kona Michelle tok angivelig det hele med knusende ro.

«Etter at jeg hadde lagt på, spurte Michelle hva det var. «Jeg skal få Nobels fredspris.» «Så fint, da, kjære,» sa hun før hun la seg på siden for å sove litt til.»

BOKAKTUELL: I dag slippes Barack Obamas bok «Et lovet land» på norsk. I dette intervjuet med CBS etter valget gikk han hardt ut mot Donald Trump. Video: CBS via YouTube Vis mer

Historier fra Situasjonsrommet

Ifølge forlaget er Obama «uvanlig intim og selvgranskende» i «Et lovet land». Publikum får være med tilbake til starten på Obamas politiske liv og han beskriver reisen fra lokal frivillighetskoordinator til embetet som verdens mektigste mann.

Obama tar også leseren med inn i Det ovale kontor og Situasjonsrommet i Det hvite hus, skriver Cappelen Damm. Han forteller om da han ga grønt lys for operasjon «Neptune’s Spear», som førte til at Osama bin Laden ble drept.

Videre åpner han opp om personlige forhold, blant annet hvordan livet i Det hvite hus påvirket hans kone og døtre.

Demokratiet i krise

«Et lovet land» er den tidligere presidentens første av to bind om tida i Det hvite hus og politiske liv, og er oversatt til norsk av Eivind Lilleskjæret og Gunnar Nyquist.

I memoarene reflekterer blant annet Obama over situasjonen i USA og de fire åra som har gått siden presidentperioden utløp.

- Demokratiet vårt synes å være på randen av krise – en krise som har grobunn i en fundamental konkurranse mellom to motstridende visjoner av hva Amerika er og hva det burde bli, skriver 59-åringen i et utdrag som ble delt i magasinet The Atlantic forrige uke.

Krisen har etterlatt samfunnet delt, sint og mistroisk, mener han. Obama skriver også at krisen har åpnet for pågående brudd mot normer, beskyttelser og tilslutning til grunnleggende fakta som både republikanere og demokrater en gang tok for gitt, ifølge NTB.

Fjerde bok

Barack Obama var De forente staters 44. president. Han ble valgt i november 2008 og satt i to perioder før Donald Trump gikk av med seieren i 2016. Obama bor i Washington D.C. med kona Michelle. Sammen har de døtrene Malia og Sasha.

«Et lovet land» er hans fjerde bok. Fra før har den tidligere presidenten utgitt «Å leve en drøm - min afrikanske arv», «Mot til å håpe» og «Of Thee I Sing»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer