<strong>PÅ SPILLELISTEN TIL DET HVITE HUS:</strong> Den gladkristne popsangeren Pat Boone, her i 1990. Foto: Scanpix
PÅ SPILLELISTEN TIL DET HVITE HUS: Den gladkristne popsangeren Pat Boone, her i 1990. Foto: Scanpix Vis mer

Obama overtar platesamlingen til Det hvite hus

Ikke oppdatert siden 1981.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

 (Dagbladet.no): Som nyvalgt president arvet Barack Obama ikke bare en finanskriserammet stat og en såkalt «krig mot terror».

Han overtok også vinylsamlingen til Det hvite hus, skriver Rolling Stone Magazine i februarutgaven.

Platesamlingen, som riktignok inneholder et par gullkorn, har imidlertid ikke blitt oppdatert siden Jimmy Carter var president, og består i hovedsak av artister som Pat Boone, Barry Manilow og the Carpenters.

Fikk to tusen LP'er
I 1973, året før Watergate-skandalen førte til at Richard Nixon måtte gå av som president, bestemte en amerikansk platebransje for at biblioteket i Det hvite hus også burde inneholde plater.

De donerte over to tusen LP'er med musikk som de antok at presidenten ville like, men utvalget holdt tydeligvis ikke mål. Etter at en noe yngre Jimmy Carter overtok presidentembedet, ble en ny kommisjon nedsatt, ledet av stjerneprodusent John Hammond, som bestemte seg for å rette opp i «feilene» til det opprinnelige utvalget.

Gjemte samlingen
Januar 1981 overleverte utvalget de nye og (den gang) mer radikale LP'ene til president Carter, komplett med presidentseglet på omslaget. The Sex Pistols, Led Zeppelin, David Bowie og The Kinks var blant de nye artistene som ble innlemmet i biblioteket.

FOR RADIKAL? Ronald Reagan hadde ikke like stor sans for Bob Dylan som det Obama har. Foto: Scanpix
FOR RADIKAL? Ronald Reagan hadde ikke like stor sans for Bob Dylan som det Obama har. Foto: Scanpix Vis mer

Imidlertid ble Ronald Reagan president samme år, og cowboy-presidenten flyttet sporenstreks hele samlingen ned i kjelleren i Det hvite hus. Der har de stått siden den gang.

Det er uvisst hvorfor platesamlingen ble stuet vekk. Enkelte har hevdet at de nye artistene var altfor radikale for den konservative presidenten, mens andre har hevdet at det var førstedamen Nancy Reagan som mislikte det estetiske uttrykket ved LP-hyllene.

Favoritter
For Obama, som vokste opp på sytti-tallet til Stevie Wonder, Elton John og The Rolling Stones, kan LP-samlingen være en ekstra bonus med den nye stillingen.

Flere av Obamas favorittalbum, deriblant Bob Dylans «Blood on the Tracks» og Bruce Springsteens «Born to Run», finnes i henimot urørte utgaver i samlingen.

For øvrig har Obama selv erklært at musikken på mp3-spilleren hans favner svært bredt, fra Miles Davis til Jay-Z. Dette bidro under valgkampen til å understreke bildet av en samlende, men moderne president.

FOR RADIKALE? Platesamlingen ble i hvert stuet vekk like etter at Sex Pistols ble innlemmet i samlingen. Foto: Scanpix
FOR RADIKALE? Platesamlingen ble i hvert stuet vekk like etter at Sex Pistols ble innlemmet i samlingen. Foto: Scanpix Vis mer

Hannah Montana
Også president George W. Bush har røpet innholdet på iPoden sin. Den største forskjellen mellom musikksmaken til USAs 43. og 44. president, bortsett fra en stor andel «honkey tonk music» hos førstnevnte, er imidlertid at mens Obama nyter stor støtte fra kultureliten, var det motsatte tilfelle med Bush.

- Det interessante er at president Bush liker artister som ikke liker ham, sa Rolling Stone-journalist Joe Levy da eks-presidentens spilleliste ble kjent.

Men selv USAs president er ikke allmektig i sitt eget hjem - sannsynligvis blir Hannah Montana blant de mest spilte artistene i Det hvite hus. Hun er nemlig en av favorittartistene til førstejentene Maliah (9) og Sasha Obama (7).

PS: I ett tilfelle slår George W. Bush muligens Barack Obama i «kulhet» på musikkfronten: Mens Bush bruker iPod når han trener, ble Barack Obama i desember observert med Microsoft Zune, til stor skuffelse for mange Obamafans.

<strong>ALLSIDIG MUSIKKSMAK:</strong> Barack Obama og kona Michelle danser til Beyonce under innsettelsesballet den 20 januar. Foto: Scanpi
ALLSIDIG MUSIKKSMAK: Barack Obama og kona Michelle danser til Beyonce under innsettelsesballet den 20 januar. Foto: Scanpi Vis mer
<strong>I SAMLINGEN:</strong> The Carpenters. Foto: Scanpix
I SAMLINGEN: The Carpenters. Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer