KOMMENTARER

Obama sendt i isolat

Fra å være demokratenes skinnende stjerne, som utstrålte håp og framtidstro, er president Barack Obama nå sendt i politisk isolat av sine partifeller.

VALGKAMP: President Barack Obama driver valgkamp foran mellomvalgene, her på Chicago State University. Han er ikke like velkommen andre steder. Foto: AFP / NTB Scanpix
VALGKAMP: President Barack Obama driver valgkamp foran mellomvalgene, her på Chicago State University. Han er ikke like velkommen andre steder. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Da han vant presidentvalget i 2008 med 10 millioner stemmer, ble han hyllet som lederen som skulle bringe det demokratiske partiet inn i det 21. århundret med en koalisjon av unge, minoriteter og kvinner. Men nå er den skadeskutte presidenten redusert til en isolert politisk figur. På få år er han gått fra å bli hyllet som en politisk frelser, til å bli sett på som en tung belastning for demokratene som stiller til valg i høstens mellomvalg.

4. november går amerikanske velgere til urnene. Den viktigste kampen i år står om Senatet. 36 av de 100 plassene er på valg, og republikanerne har en god sjanse til å kapre flertallet. Skulle de lykkes, vil forholdet mellom Kongressen og Obama etter alle solemerker bare gå enda mer i vranglås. Mange av republikanerne, som i dag kontrollerer Representantenes hus, har allerede brukt de siste fire åra på å gjøre livet surest mulig for presidenten. Nå kan det gå fra vondt til verre for hardt prøvede Obama.

Med manglende gjennomslagskraft i Kongressen samt en strøm av kriser både hjemme og ute i verden, er Obama blitt så upopulær i store deler av USA at mange kandidater fra hans eget parti ikke lenger vil ha ham i nærheten under valgkampen. Særlig gjelder dette demokratiske kandidater i svært republikanske delstater. For eksempel havnet senatskandidat Alison Lundergan Grimes i Kentucky i en svært pinlig situasjon da hun i et intervju gjentatte ganger nektet å svare på om hun stemte på Obama i 2012. Dette til tross for at hun deltok aktivt i valgkampen hans. Tydeligvis vurderte hun det som politisk selvmord å innrømme at hun stemte på presidenten fra hennes eget parti for åpen mikrofon slik at republikanerne kunne brukt sitatet i sine angrepsreklamer.

Selv i mer liberale delstater som Colorado, Nord-Carolina og Virginia, som var avgjørende for Obamas seier i presidentvalgene, distanserer nå demokratiske senatskandidater seg fra Obama. For presidenten er løsningen blitt bare å reise til de aller mest demokratiske delstatene, som California, hjemstaten Illinois og stater på nordøstkysten hvor demokratene uansett er sikre på å vinne.

Situasjonen har samtidig tvunget ham til å utsette en rekke store beslutninger til etter valget for ikke å skremme vekk sårt tiltrengte velgere. Han venter med å utnevne en ny justisminister. Han har utsatt endringer i innvandringspolitikken som skulle gi udokumenterte innvandrere fra Latin-Amerika en sjanse til å få lovlig opphold. Han har utsatt det kontroversielle oljerørsystemet, Keystone XL, og han har utsatt en sentral del av helsereformen - hans mest prestisjefylte politiske prosjekt for å gi amerikanere billigere og bedre helsetjenester. Den siste tida har presidenten dessuten måttet bruke mye tid på å lede USAs arbeid mot ebola-epidemien, men også her har flere av hans partifeller svart med å legge seg på en langt hardere linje sammen med republikanerne og distansere seg fra ham. Det hele viser hvor nervøse mange demokrater er for at Obamas politiske linje skal bidra til at de taper valget.

Selv om han er forsiktig, klarte Obama å tråkke feil tidligere denne måneden. I en tale gjorde han det klart at det ikke var han som stilte til valg i høst, men samtidig innrømmet han at politikken hans var på stemmeseddelen. Det bruker republikanerne nå for alt det er verdt i sine angrep. Selv David Axelrod, som var presidentens nærmeste rådgiver gjennom mange år, beskrev uttalelsen som «en feil» da han gjestet NBC-programmet «Meet the Press».

Obama er ikke den første presidenten som opplever å bli isolert mot slutten av sin presidenttid. Det skjedde for eksempel også med forgjengeren George W. Bush. Ved å trå varsomt og utsette kontroversielle saker håper trolig Obama på å unngå å få skylda for det som kan se ut til å bli et sviende nederlag for demokratene i mellomvalget. Klarer han å unngå å framstå som den store syndebukken, har han kanskje større sjanser til å få utrettet noe i sine siste to år i Det hvite hus.

Siden Obama ble valgt, er det lite som har gått på skinner for ham. Og nå er han altså sendt i politisk isolat mens partifellene vakler skadeskutte mot valgnatta. Obama ligger ikke nødvendigvis på sitt politiske dødsleie, men skal han klare å bli helt friskmeldt igjen, bør demokratene gjøre et overraskende godt valg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer