Obamas formsvikt

Barack Obamas Europa-turne gikk ikke helt etter planen. I Belfast skulle han danse med Putin, og i Berlin skulle han hoppe etter Wirkola.

MIDDELS DAG PÅ JOBBEN: President Barack Obama på Brandenburger Tor etter en Europa-turne på det jevne.  ( AP Photo/Michael Kappeler,Pool) Scanpix
MIDDELS DAG PÅ JOBBEN: President Barack Obama på Brandenburger Tor etter en Europa-turne på det jevne. ( AP Photo/Michael Kappeler,Pool) ScanpixVis mer
Kommentar

WIRKOLA ER i denne forbindelse forbausende presist. For det er ganske nøyaktig 50 år siden Obamas store forbilde som president, John F. Kennedy, holdt sin berømte tale i daværende Vest-Berlin, der han trollbant verden med sine «Ich bin ein Berliner». Det var omtrent i de dager Bjørn Wirkola hoppet seg inn på landslaget. Og resten er historie.

MEN LA OSS begynne med begynnelsen av denne turneen. Mandag kveld møtte Barack Obama sin russiske kollega Vladimir Putin på G-8 møtet utenfor Belfast. De to skulle forsøke å finne en plattform for fredssamtaler om Syria. Da de kom ut fortalte bildene mer enn ord. Bildene fortalte med all mulig tydelighet om to menn som ikke kommuniserte. De stirret tomt framfor seg, så knapt på hverandre, og smilte i hvert fall ikke, slik etiketten er når to middels fornøyde regjeringssjefer møtes, og skal selge resultatet av samtalene som et gjennombrudd.

HER VAR DET ikke snakk om noe gjennombrudd, men om to ledere som så ut som de ikke kunne utstå hverandre. Så gjorde da også Obama det han kunne for å fornærme Putin da han var på statsbesøk i Moskva i 2009, da Dmitrij Medvedev vikarierte som russisk president. Obama sa da om Putin - som vikarierte som statsminister - at han, i motsetning til vikarpresident Medvedev, hadde ett bein i den sovjetiske fortida.

DENNE UKA fikk Obama igjen for fornærmelsen. I tillegg møtte han en russisk president som bygger sitt image på anti-amerikansk retorikk, bygger ned det russiske demokratiet, og som har fått et personlig forhold til ordet «regimeskifte» etter anti-Putin protestene for halvannet år siden. Å ha fredssamtaler om Syria med det mål å fjerne Bashar al-Assad var helt uaktuelt. Det som for et år siden var en del av Kofi Annans fredsplan er ikke lenger en del av de fredssamtalene Russland vil være med på.

SÅ REISTE OBAMA til Berlin. Der skulle han måle krefter med sitt forbilde, Kennedy, om hvem som er Det demokratiske partiets fremste retoriker. Det skulle heller ikke bli lett, for kjernefysiek nedrustning er ikke så sexy som det en gang var. Dessuten så skjøt Putin ned nedrustningsforslaget til Obama allerede før det var lansert. Men talen var god, selv om Putin egentlig gjorde den tom for innhold.

Dessuten var det ikke lett å komme til Tyskland med overvåkingsskandalen der varsleren Edward Snowden uka tidligere avslørte hvordan CIA og Nasjonalt sikkerhetskontor, NSA, overvåker i utgangspunktet frie borgere over hele verden. I det hele tatt, Obama har hatt bedre dager på jobben.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.