Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Obamas forsøk på våpenkontroll møtes med påstander om at han er en tyrann

Når USAs president Barack Obama presenterer små innstramminger i våpenlovgivningen, prøver mektige interesser å skyte spurv med kanoner.

OPPRØRT: President Barack Obama tørker tårer når han snakker om ofrene for våpenvold. Han omtaler masseskytingene som en nasjonal krise og en epidemi.  Foto: AP / NTB Scanpix
OPPRØRT: President Barack Obama tørker tårer når han snakker om ofrene for våpenvold. Han omtaler masseskytingene som en nasjonal krise og en epidemi. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

NEW YORK (Dagbladet):

Drap. Masseskytinger. Gjengkriminalitet. Terror. Selvdrap. Ulykker. Skytevåpen tar livet av mer enn 30000 amerikanere hvert år. Hundretusener sitter igjen som fortvilte pårørende. Antallet plasserer USA skyhøyt over alle andre vestlige land på alle statistikker. Bare i 2015 var det 330 masseskytinger i USA, ifølge Gun Violence Archive.

Angrepet i San Bernardino i desember hvor to selverklærte terrorister drepte 14 personer, er friskt i minnet. Amerikanerne husker også med gru hvordan 20 førsteklassinger og seks ansatte ved Sandy Hook barneskole ble skutt og drept i desember 2012.

Obama er, som de fleste andre, dypt opprørt over en situasjon som ser ut til å være fullstendig ute av kontroll. Han omtaler våpenvolden som en nasjonal krise og en epidemi, og har gjort det til første prioritet i sitt siste år i Det hvite hus. Med tårer i øynene mintes presidenten ofrene for Sandy Hook-skytingen da han gjorde det klart at USA ikke kan vente lenger med å stramme inn liberale våpenlover og fjerne smutthull som gir folk mulighet til å kjøpe våpen uten bakgrunnssjekk. Han vil også at myndighetene bruker mer ressurser på å forske på våpensikkerhet, at det skal ansettes flere FBI-agenter til å foreta bakgrunnssjekker, og at det skal investeres 500 millioner dollar på neste års budsjett til mental helse.

Dessverre er det langt fra første gang Obama har forsøkt å stramme inn uten å lykkes. Derfor vil han denne gangen gjøre endringer gjennom å signere et dekret som ikke vil kreve støtte i den republikanskkontrollerte Kongressen. Gjennom et innlegg i New York Times advarer han samtidig Hillary Clinton og andre demokratiske presidentkandidater om at han ikke vil støtte noen som ikke jobber for våpenlover basert på «sunn fornuft».

Årsakene er mange og komplekse. Derfor vil selvsagt ikke strengere våpenlover få en slutt på all våpenvold. Men det er utvilsomt et steg i riktig retning. Tiltakene Obama har kommet med så langt, er relativt beskjedne. De ligger dessuten innenfor de fullmakter en amerikansk president har. Men reaksjonene viser med all tydelighet hvor splittet og konfliktfylt det politiske klimaet er i USA. Det republikanske svaret, allerede før de visste innholdet i Obamas utspill, var grovt overdimensjonert. Som så mange ganger tidligere blir Obama og tiltak han foreslår bevisst beskrevet på feilaktig vis for å danne et skremmebilde. Republikanerne hevder Obama ønsker å ta fra amerikanerne den grunnlovsfestede retten til å bære våpen, og på den republikanskvennlige kanalen Fox News ble det til og med stilt spørsmål ved om tårene hans var ekte.

- Fra dag én har ikke denne presidenten respektert retten til sikkert og lovlig våpeneierskap, som vår nasjon har verdsatt siden dannelsen, sier den republikanske speakeren Paul Ryan.

- Denne presidenten ønsker å opptre som om han er en konge, som om han er en diktator, sier presidentkandidat Chris Christie.

Støtten i USA til innstramminger i våpenlovgivninger er i utgangspunktet overveldende. I desember sa 89 prosent i en meningsmåling fra Quinnipiac University at de støtter en lov som fjerner smutthullet der folk som kjøper våpen på våpenmesser eller på nettet kan unngå bakgrunnssjekk. Likevel har ikke Obama og andre som ønsker endring, vært i stand til å få det til. Det skyldes først og fremst kombinasjonen av mektige våpeninteresser blandet med republikanernes mål om ikke å gi et snev av legitimitet til Obamas presidentskap. Mange politikere er nemlig fryktelig dypt i lomma på den mektige våpenlobbyen. For dem er løsningen på våpenvolden heller at flere, som for eksempel lærere, bevæpnes. Lovforslag er derfor blitt skutt ned, og Obamas forsøk på å bruke sine lovgitte fullmakter blir møtt med påstander om at han er en tyrann.

For hver eneste skyteepisode blir motstanden mot fornuftig våpenregulering bare mer opprørende og ufattelig. Spørsmålet er imidlertid om republikanernes grovkalibrete skyts i denne runden ender med bomskudd, og om Obama lykkes med å få til noe i det som er hans siste sjanse. «Jeg skal gi deg våpenet mitt når du tar det fra mine kalde, døde hender», het et kompromissløst, gammelt slagord interesseorganisasjonen National Rifle Association brukte om retten til å bære våpen. Det er lov å håpe at USA snart blir mer opptatt av å unngå nye, uskyldige, døde hender.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media