Obamas illusjoner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På veien til Stockholm for å motta Nobels minnepris i økonomi, stoppet Paul Krugman i Oslo, og holdt et foredrag om finanskrisen. Om tilhørerne var nedstemte før foredraget, ble man ikke mer oppstemt etterpå. Likevel var det flere som trodde og håpet at et vendepunkt vil inntreffe 20. januar, når Barack Obama overtar som president. Ikke at det fantes noen åpenbare grunner for dette, finanskrisen synes håpløs, og USAs handlingsrom er sterkt begrenset av enorme underskudd, både hva gjelder statsfinanser og handelsbalanse. Likevel håper flere at entusiasmen knyttet til Obama, og slutten på Bush-administrasjonen, kan gi et løft.

Realister og kynikere mener dette bare er tøv, og at Obama kommer til å bli innhentet av virkeligheten, og bare vil bli en Bush med menneskelig ansikt. I siste nummer av Le Monde diplomatique hevder imidlertid den slovenske forfatteren og filosofen Slavoj Zizek at kynikerne er naive fordi de «overser illusjonenes makt». Obamas seier har skapt et mulighetsrom, og dermed et handlingsrom, for endringer, som går ut over å være «Bush’ fargede ansikt». Rommet er ikke skapt av harde fakta, økonomiske realiteter eller endrede maktforhold, men av myke faktorer som håp, entusiasme, drømmer og visjoner. Obamas evne til å skape og spille på disse tingene gjorde sitt til at mennesker over hele kloden ble rørt til tårer over hans valgseier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer