KOMMENTARER

Obamas knebøy

Det er stor politisk idrett når Barack Obama drar til Hiroshima seinere i mai. Atomnedrustning er Obamas siste sjanse til å skrive historie som utenrikspolitiker.

VENTER PÅ OBAMA: Atombombekuppelen i Hiroshima venter på Obama. Foto: REUTERS/Kimimasa Mayama/Scanpix
VENTER PÅ OBAMA: Atombombekuppelen i Hiroshima venter på Obama. Foto: REUTERS/Kimimasa Mayama/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

70 år og 11 amerikanske presidenter etter at Harry S. Truman bestemte å slippe en atombombe over Hiroshima, kommer en amerikansk president til byen der det uvirkelige skjedde. Obama skal sammen med den japanske statsministeren Shinzo Abe besøke Atombombekuppelen, det talende, utbrente minnesmerket over udåden som tok livet av opptil 160 000 mennesker. Det er vanskelig å tenke seg et slikt besøk uten at den amerikanske presidenten vil komme med en eller annen form for unnskyldning for udåden. I det minste må han komme med en besvergelse eller advarsel om at noe liknende aldri må skje igjen.

Det hvite hus forsikrer imidlertid at Obama ikke kommer til å be om unnskyldning for bomben. «Besøket vil være en mulighet for å ære minnet til alle de uskyldige som døde under krigen», sier nasjonal sikkerhetsrådgiver Benjamin J. Rhodes. Men Obamas besøk vil uansett bli oppfattet som spesielt til ære for japanerne som døde i Hiroshima, som ofre for et våpen som eksplisitt hadde sivile som sitt mål. Slik må det bli når Obama står ved minnesmerket Atombombekuppelen ved siden av den japanske statsministeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer