VINNER IGJEN? Slik så det ut da Obama innkasserte seieren i 2008. Mest sannsynlig blir det reprise i natt. «Romney har en sjanse, men det vil bli oppsiktsvekkende om han skulle vinne etter å ha ligget bak i vippestatene fra start og helt til målstreken,» skriver kronikkforfatteren. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB Scanpix
VINNER IGJEN? Slik så det ut da Obama innkasserte seieren i 2008. Mest sannsynlig blir det reprise i natt. «Romney har en sjanse, men det vil bli oppsiktsvekkende om han skulle vinne etter å ha ligget bak i vippestatene fra start og helt til målstreken,» skriver kronikkforfatteren. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB ScanpixVis mer

Obamas siste valg

Sannsynligvis gjenvelges Barack Obama i natt. Men innspurten blir spennende.

Mye tyder på at Barack Obama gjenvelges til en andre periode som USAs president. I natt avgjøres hans siste politiske valg. Enten han vinner eller taper, stiller han nok aldri til valg igjen. Meningsmålingene, kombinert med valgkartet, viser få veier til seier for Mitt Romney. Romney gjorde et byks oppover på meningsmålingene etter sin debattseier i Denver. Men framgangen brakte ham ikke helt à jour i vippestatene. Bare nasjonalt utliknet Romney Obamas ledelse, og det sikrer ingen seier i USAs indirekte valg på delstatsnivå.

For at Romney skulle vinne var han avhengig av et siste hopp i sin favør. Det ser ut til å utebli, selv om det er vanskelig å ha oversikt over hva som skjer på bakken i de ulike vippestatene. Imidlertid taler lite for at Obamas valgkampmaskineri står tilbake for Romneys. Meningsmålingene har videre indikert en liten bedring for Obama etter krisehåndteringen av orkanen Sandy. Effekten av denne vil trolig ikke kunne reverseres innen valglokalene stenger. Derfor blir jeg overrasket om Romney skulle makte å snu dette på selve valgdagen. Da vil en gedigen debatt følge om hvorfor tallmekanikken i meningsmålingene feilet.

I natt vil trendene i valgdagsmålinger og tidlige resultater fra vippestatene følges nøye. Dersom Romney ikke holder stand i Virginia, så har vi en tidlig indikator på at meningsmålingene ikke har løyet, og at han vil tape i andre delstater også. Obama har en syltynn ledelse i Virginias ferskeste meningsmålinger. Mister Romney Old-dominion staten har han i praksis tapt de statene han har råd til å tape. Da vil han med stor sannsynlighet heller ikke være konkurransedyktig i Pennsylvania, Michigan og Wisconsin. Vinner demokratene disse fire vippestatene teller vi 260 valgmannsstemmer for Obama allerede. Da trenger den sittende presidenten bare ti av de 43 valgmannsstemmene fra New Hampshire, Iowa, Nevada, Colorado og Ohio, som alle er stater han leder med opptil tre prosentpoeng i.

Skal Romney vinne må han starte med sterke tall på østkysten som brer seg innover i landet via valgets fremste tumleplass: ettertraktede Ohio. I tillegg må han sikre Florida, for uten solskinnsstaten blir ikke Romney president. Da vil valgvinneren kunne utropes lenge før daggry. I tillegg til Florida må altså Romney fravriste Ohio fra Obama. Vinner Romney valget uten også å vinne Ohio, blir han historisk. Ingen republikaner har klart det kunststykket tidligere. Valghistorien demonstrerer viktigheten av å vinne disse to statene. Ohio og Florida har stemt for samtlige presidenter de siste 50 år, med Floridas støtte til den tapende George Bush Sr. i 1992 som eneste unntak.

Vinner Romney, er det intet mindre enn en krise for demokratene. Når en sittende president kastes, er det en stor mistillitserklæring fra velgerne. Det er svært sjeldent at et parti bare holder på presidentembetet i fire år. Det har bare inntruffet én gang siden slutten av 1800-tallet, og det var ulykksalige og utskjelte Jimmy Carter som led den skjebnen. Hele Obamas presidentperiode vil da trolig fallitt-erklæres av eksperter og kommentatorer. Gjenvalg er å regne som en forutsetning for å tre inn i rekken av sterke amerikanske presidenter. Få amerikanere husker Gerald Ford og Carter som store statsmenn. Clinton og Reagan nyter derimot stor respekt, til dels også utenfor eget parti. Med tap vil muligens Obamas presidentskap bli ansett som et hyper-politisert hvileskjær der lite ble utrettet i Washington. Han kan bli husket som en president som fikk lettkjøpte fredspriser internasjonalt, men som ikke evnet å styre Washington.

Med valgdagen her er det fort gjort å glemme at Romney var det beste alternativet i et ellers slapt felt av republikanske presidentspirer. Den tidligere guvernøren har oddsene imot seg, men har unektelig reelle vinnersjanser. Det er vanskelig å se for seg at republikanerne hadde hatt bedre muligheter til å vippe den sittende presidenten av pinnen med noen av primærvalgets tapere. Michelle Bachmann, Rick Perry, Herman Cain, Newt Gingrich og Rick Santorum er navn mange ikke husker lenger, og godt er det, vil noen si. Uavhengig av hva Obamas negative reklamer har påstått, så er Romney langt mer skikket til å være president enn det feltet han har slått ut.

Følg oss på Twitter

Vinner Obama vil republikanerne muligens skylde på Orkanen Sandy som stjal oppmerksomheten fra valginnspurten. Da stormen raste tikket klokka til Obamas fordel, mens Romney ble parkert på sidelinja. Støtteerklæringer fra ulike hold utenfor det demokratiske partiet har også mildnet inntrykket av Obama som en kandidat som ikke hører hjemme i sentrum av amerikansk politikk. Colin Powell, guvernør Chris Christie og borgermester Bloomberg av New York får ingen blomster av Romney-leiren om Obama vinner.

Mediene spiller alltid en rolle i sluttfasen, og kule Obama har nok en fordel der også. I henhold til University of Californias oversikt, plukket Obama opp fem åpne støtteerklæringer på lederplass i USAs ti største aviser. Romney plukket opp bare to, men blant dem som avsto er konservative Wall Street Journal, som knapt kan skrive en leder uten å gå løs på Obama. På motsatt side av det politiske spektrum var det mer en selvfølge enn en nyhet da New York Times støttet Obama. Romney innkasserte også sine seire i kampen om lederspaltene. Han fikk mye god presse da Iowas største avis, The Des Moines Register, trykte lederen «Mitt Romney tilbyr en frisk økonomisk visjon.»

Visjoner blir ofte avslørt som ønsketenkning i et polarisert og uregjerlig Washington DC. Akkurat det vet Obama alt om. Vinneren får ingen lett jobb, og det ser ut til at partiene vil kontrollere hvert sitt kammer i Kongressen. Uansett hvem som vinner får altså opposisjonen treneringsmuligheter. Får vi i tillegg et veldig jevnt valg, kan frontene tilspisses ytterligere. Romney har en sjanse, men det vil bli oppsiktsvekkende om han skulle vinne etter å ha ligget bak i vippestatene fra start og helt til målstreken. Forblir Obama president får vi se hvordan den satiriske avisa The Onion følger opp sin legendariske overskrift fra 2008: «Svart mann fikk USAs verste jobb».

Anders Romarheim, forsker ved Senter for transatlantiske studier, Institutt for forsvarsstudier.
Anders Romarheim, forsker ved Senter for transatlantiske studier, Institutt for forsvarsstudier. Vis mer