Obamas Syria-dilemma

Ny militær inngripen i en konflikt som den i Syria kan fort bli en trussel mot alle hovedpunktene i Obamas strategi.

HUMANITÆR KRISE: «Kjølig analyse er den beste oppskriften for effektiv bruk av militærmakt, også når det dreier seg om humanitære formål», skriver kronikkforfatteren. Bildet er tatt i byen Aleppo i februar. Foto: Muzaffar Salman / Reuters / NTB Scanpix
HUMANITÆR KRISE: «Kjølig analyse er den beste oppskriften for effektiv bruk av militærmakt, også når det dreier seg om humanitære formål», skriver kronikkforfatteren. Bildet er tatt i byen Aleppo i februar. Foto: Muzaffar Salman / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Obama er under sterkt politisk press for å bruke amerikansk militærmakt i Syria. Hensynet til gjennomføringen av presidentens globale strategi, og usikkerhet knyttet til hva som kan oppnås med militær innblanding i Syria-konflikten, tilsier imidlertid at Obama ikke bør etterkomme dette kravet. Å trappe opp den diplomatiske aktiviteten og øke bestrebelsene på kollektive internasjonale tiltak utgjør et bedre alternativ.

Obama har helt fra starten bygd sin utenrikspolitikk på en erkjennelse av at man står overfor ytterst komplekse internasjonale utfordringer, og at USA i mindre grad enn tidligere kan influere verdenspolitikken på egen hånd. For å sikre sine vitale interesser må USA derfor føre en fleksibel og subtil utenrikspolitikk med klare prioriteringer og vekt på å få andre til å «kjøpe» USAs dagsorden. Ut fra ønsket om å få til det ytterst nødvendige samsvar mellom hovedmål og ressurser har Obama formulert en global strategi med tre sentrale punkter:

Nasjonsbygging på hjemmebane for å sikre det økonomiske og politiske grunnlaget for USAs internasjonale rolle.Håndtere den maktpolitiske utfordringen fra Kina gjennom å bekle rollen som balanse- og stabilitetsgarantist i Asia.Omstrukturere det amerikanske forsvaret med større vekt på sjø- og luftmakt for å sikre nødvendig fleksibilitet og et kosteffektivt globalt militært nærvær.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer