Objektiv kritikk, takk?

Kan en filmkritikk noen gang bli objektiv?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I journalistikkens steinalder - det vil si pre Internett - var en filmkritiker et menneske som tilbrakte lange dager i mørke kinosaler, og uendelige, ensomme kvelder på innrøykte og rotete kontorer. Bøyd over sin trofaste skrivemaskin, felte han sin dom. Kritikeren fikk som regel siste ord, og det ble ofte stående uimotsagt. Bortsett fra et og annet brev, hadde han ingen kontakt med sine lesere.

Dette er en sannhet med store modifikasjoner. Vi som også skrev om film før vi var online på jobb, hjemme, i bilen og på mobilen, vet det. Men det synes like fullt å være myten om den klassiske filmkritiker. I dag flyter cyberspace over med meningsytringer om film. Mer eller mindre kvalifiserte folk anmelder, kritiserer og synser på hjemmesider, i diskusjonsforumer, og på blogger. Hvis en filmanmelder har skrevet noe de er uenige i, er de ikke redd for øyeblikkelig å ta kontakt. Påfallende mange etterlyser objektivitet i anmeldelsene. For ei tid tilbake fikk jeg denne e-posten:

«Hei. Angående din anmeldelse av «Chuck & Larry». Personlig har jeg aldri likt anmelderne til verken Dagbladet eller VG, men du er den desidert verste av alle jeg har kommet over til nå (…) Selve anmeldelsen i seg selv var drit dårlig skrevet. Grunnen er at den var så forbanna subjektiv som det går an å få det. PS: Vedder tier’n på at du ikke tør svare meg.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer