Obligatorisk lesning om ytringsfrihetens kår

Flemming Roses «Taushetens tyranni» handler om en storpolitisk skøyerstrek.

PÅ VAKT: Politiet holdt Cappelen Damms lokaler i Akersgata under oppsikt da boka ble utgitt tidligere denne uka. Den varslede demonstrasjonen uteble.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
PÅ VAKT: Politiet holdt Cappelen Damms lokaler i Akersgata under oppsikt da boka ble utgitt tidligere denne uka. Den varslede demonstrasjonen uteble. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også:• Demonstrasjonen som uteble• - Måtte de brenne i helvete• Cappelen Damm har sendt hjem alle ansatte

ANMELDELSE: Flemming Rose er redaktøren som igangsatte Jyllandpostens skøyeraktige tiltak med å få danske avistegnere til å lage tegninger av profeten Muhammed. Hensikten var å undersøke inntrykket av at tegnere var redde for å utfordre muslimers raseri, et inntrykk som blant annet var skapt ved at den danske forfatteren Kåre Bluitgen ikke hadde klart å finne noen til å illustrere en barnebok om profeten uten å sikres anonymitet.

De 12 tegningene Jyllandposten så trykket — de 12 etterhvert verdensberømte tegningene — er egentlig forbløffende snille i sitt uttrykk.

Kanskje det faktisk er feil å kalle dem karikaturer? Uomtvistelig karikerer flere av dem vel så mye oppdragets art som oppdragets gjenstand. Alle er de vennligsinnede, godhjertede, skøyeraktige.

Harme av dimensjoner Det er virkelig synd at de ikke er blitt mer kjent. De av oss som tidlig fikk sjansen til å se dem, måtte undre oss over at noe slikt kunne vekke en harme av de dimensjoner de gjorde. Den mest berømte av dem alle, tegningen av en sympatisk utseende, skjeggete mann med bombeturban, kan like gjerne tolkes motsatt av hva den ble: Det er jo den hellige mannen selv, profeten Muhammed, som trues med ødeleggelse av terrorismens handlinger! Bomben vil jo sprenge hans hode i stykker dersom den får gå av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer